Rompetrol
Presa
4 cărţi de bucătărie

Intelectuali la cratiţă. Amintiri culinare şi 50 de reţete, coord. Ioana Pârvulescu

Pornind de la ideea că „mâncarea, cu ritualul ei, cu secretele, necazurile şi nazurile ei, a făcut mereu punţi între imaginaţia scriitorilor şi pofta cititorilor”, Ioana Pârvulescu i-a pus la gătit pe „zece doamne şi zece domni din lumea scrisului” – Gabriel Liiceanu, Marius Chivu, Monica Pillat, Dan C. Mihăilescu, Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana, Radu Paraschivescu, Antoaneta Ralian, Neagu Djuvara, Andrei Pleşu, Oana Pellea, Emil Brumaru etc. –, în timpul unei vacanţe la munte. Ce a ieşit este o carte care se poate citi şi ca o carte de bucate, de amintiri, de istorie trăită sau de banchet. Reţetele sunt personalizate: fiecare intelectual „la cratiţă” are câte o poveste sau câte o amintire pe care o oferă garnitură la felul de mâncare descris şi preparat.

Crud, Anthony Bourdain

La zece de ani după Kitchen Confidential, carte-cult care a deschis apetitul publicului pentru un tip de literatură „a culiselor”, Bourdain a scris Crud, volum subintitulat Poveşti tăioase din lumea mâncărurilor şi a celor care gătesc. Crud e o colecţie de texte foarte bine scrise, în aceeaşi convenţie a memoir-ului, în care, însă, eroi sunt ceilalţi, iar el, „Tony”, e un outsider care, de pe poziţia lui de autoritate pe care i-au dat-o cei 28 de ani în branşă, pune în scenă un soi de proces al lumii selecte a gastronomiei.

Crud este o carte despre frumuseţea şi sinceritatea bucătăriei. Fidel principiilor sale de autenticitate-cu-orice-preţ, autorul face din sinceritate aproape o calitate literară, totul trebuie povestit. Chiar şi în bucătarie. Sau mai ales acolo.

Carte de bucate, ospitalitate şi poveşti minunate, Margaret Yardley Potter

Aceasta nu este atât o carte cu reţete de mâncare, cât un fel de memorii despre cum se gătea şi cum se trăia într-o familie înstărită de americani din suburbiile Philadephiei în anii dintre războaie şi imediat după. Margaret Yardley Potter povesteşte reţete. Nu sunt indicaţii ordonate frumos ca în cărţile clasice de bucate, ci pur şi simplu povestite, eventual împreună cu contextual în care au fost găsite, gătite sau îmbunătăţite. Autoarea a rezervat, de exemplu, o secţiune cu sugestii de cadouri gătite cu care să răsfeţi un bolnav, la spital. Îi plăcea, cu siguranţă, să ofere şi ştia, la rândul ei, să se bucure din plin de viaţă. A propos, volumul are şi o secţiune de cocktailuri!

Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui, Cristian Teodorescu

Protagonistul cărţii Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui este Cîinele, zis şi Gastronomul, un fost angajat al Institutului de Cercetări Alimentare din comunism, în care fabrica reţete de salam cu soia, caşcaval sintetic şi alte simulacre de produse alimentare. Imediat după ’90, îşi încearcă norocul ca proaspăt privatizat cu o revistă de format mic dedicată reţetelor de bucătărie, Gastronomul, vândută pe tarabe. Devine, în scurt timp, vedetă de televiziune naţională, prin emisiunea care face pandant revistei – emisiune culinară şi de bune maniere. Urmează o captivantă poveste detectivistică, presărată de aventuri gastronomice.

Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui este un roman cinic şi necruţător al perioadei de după 1990, o carte excelentă ce se cere citită cât mai curând. 


Articol apărut în revista Rompetrol, Nr. 23, 1-31.05.2016