Rompetrol
Presa
4 cărţi de non-ficţiune de citit în aprilie

Meseria de romancier, de Haruki Murakami

În cele 12 eseuri din volum, Murakami atinge numeroase teme legate de meseria de romancier, de la caracteristicile care îi definesc pe romancieri şi până la cum a devenit el însuşi romancier, de la relevanţa premiilor literare şi până la ce şi cum ar trebui scris, de la ce este originalitatea şi până la ce fel de personaje trebuie introduse în scenă, ce rol are educaţia, cum îţi găseşti stilul, cât de importante sunt rutina şi sportul pentru cei sedentari etc. Toate cu onestitate, luciditate, fără menajamente şi fără căi ocolitoare, cu o scriitură accesibilă şi captivantă. Nu este o carte doar pentru cei care se ocupă cu scrisul, ci şi pentru cei cărora le plac cărţile faimosului scriitor japonez sau cei care vor să exploreze îndeaproape universul unui scriitor.

Pre-suasiune, de Robert Cialdini

Teoria pe care a clădit-o Cialdini în final spune că, pentru a obţine un „da” de la cineva, nu e necesar neapărat să îi schimbi percepţia sau convingerile. Există o fereastră magică de timp, înainte de a livra mesajul, în care te poţi juca cu atenţia lui astfel încât, atunci când vine rugămintea, să obţii un „da” fără prea mare efort. Prin „Pre-suasiune”, Robert Cialdini ne atrage atenţia că deciziile noastre nu sunt complet raţionale. Ele sunt influenţate de stimuli pre-existenţi în jurul nostru, de stimuli noi, plantaţi de cei ce vor să ne influenţeze sau de noi înşine, pentru a ne înfrâna ispite sau pentru a ne cataliza comportamente benefice. Şi  volumul ne face să înţelegem cum funcţionează aceşti stimuli, purtându-ne captivant prin istorie, artă, business şi advertising.

50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile, de David H. Lowenherz

O antologie de colecţie realizată de un anticar şi colecţionar împătimit, ce şi-a dorit să ofere lumii câteva clipe efemere de iubire din viaţa unor oameni celebri: scriitori, artişti sau oameni politici. Unul dintre cele mai fascinante aspecte ale volumului este dat de eterogenitatea lui: pe lângă faptul că stilurile de scriitură diferă de la o scrisoare la alta, editorul nu şi-a dorit să ofere doar o viziune romantică asupra iubirii şi a dorit să prezinte iubirea aşa cum o trăim, nu doar aşa cum o visăm. Iar iubirea trăită nu înseamnă doar cuvinte dulci şi inimioare, ci şi pasiune, minciună, obsesie, răceală şi suferinţă.  O carte care se citeşte pe nerăsuflate!

Făgăduinţa politicii, de Hannah Arendt

Poate omul să  trăiască în afara oricărei forme de organizare politică? Ce înseamnă pentru noi politica astăzi şi cum ar trebui să privim trecutul? Ce sens dăm politicii şi care sunt prejudecăţile de care ar trebui să ne desprindem? Sunt întrebări la care Hannah Arendt răspunde în acest volum, aducând în prim-plan nenumărate alte esenţe care vizează desprinderea politicii de filozofie şi consecinţele acestei schisme. În stilul caracteristic, Arendt trasează o scurtă istorie a felului în care am ajuns să înţelegem astăzi politica. În plus, graţie privirii sale, înţelegem şi modul în care ar trebui să funcţioneze, de fapt, cu adevărat spre binele societăţii şi i a fiecărui om în parte, politica şi instituţiile. O carte musai în contextul actual.