Rompetrol
Presa
4 cărţi-mărţişor de dăruit luna aceasta

Vegetariana, de Han Kang

Romanul lui Kang, care a câștigat Man Booker International Prize anul trecut, a făcut multă vâlvă. Și pe bună dreptate. Este, cu siguranță, una dintre cele mai bune cărți de ficțiune pe care le vei citi vreodată. Deloc comodă, extrem de stranie și tulburătoare, „Vegetariana” este un roman despre fiecare dintre noi, despre ce înseamnă libertatea noastră, despre societatea care ne modelează în ciuda noastră, despre momentele de revoltă, despre cât de mult sau cât de puțin ne aparțin viețile și morțile noastre, despre sexualitate, corporalitate, alegeri, artă, realitate și vis, nebunie. O carte scrisă excelent, o lectură deloc facilă, dar captivantă și zguduitoare, pe care nu putem decât să o recomandăm iar și iar.

Bucuria de a nu fi perfectă, de Riri Sylvia Manor

O carte doldora de povești ce străbat spații și perioade dintre cele mai diverse, o colecție de povești în povești, unite prin fire discrete, cu textură delicată, în spatele cărora stă multă luciditate, privire critică, dar și eleganță, căldură. Portretul României înainte și după Revoluție, obsesia mamei pentru Craiova lăsată în urmă, figura luminoasă a bunicului, nenorocirile ascunse în tăcerea bunicii, propria copilărie învolburată dintr-un București aflat sub bombardamente, povara războiului revărsată asupra tuturor, sub forme dintre cele mai zguduitoare – sunt doar o parte dintre ușile și ferestrele ce se lasă deschise sau închise pe lungile și întortocheatele coridoare ale trecutului. O extraordinară carte cu valoare de document și o poveste a devenirii unui om care, în ciuda traumelor, alege firescul iubirii.

Curaj cât trebuie: Mini-manual cu instrucțiuni pentru suflet, de Cheryl Strayed

Cunoscută pentru alte două cărți, Wild (după care s-a făcut și film în 2014) și Tiny Beautiful Things, Cheryl Strayed a strâns în volumul acesta o colecție de citate adunate din scrierile sale (cărți, eseuri, interviuri), citate care au ajutat-o la un moment dat în viață și care, speră ea, ar putea fi de folos și altor oameni aflați în situații dificile. În paginile cărții alternează citate scurte, motivaționale, îngroșate, cu citate mai lungi (dar nu foarte lungi) în care sunt îngroșate doar anumite cuvinte-cheie, ceea ce o face să fie foarte ușor de citit. Vă lăsăm cu două exemple: „Salut, frică. Mulțumesc că ești aici. Tu îmi demonstrezi că fac ce trebuie să fac” și „Curajul înseamnă să-ți recunoști teama, dar să nu renunți”.

Lumea era toată a mea. Amintirile unei prințese, de Ana-Maria Callimachi

Volumul Anei-Maria Callimachi, Lumea era toată a mea. Amintirile unei prințese, este istoria unei vieți, dar și a unei lumi dispărute, lumea unui Belle Époque românesc, a ultimei perioade de existență a „lumii vechi”, o existență brusc întreruptă de schimbarea de mentalitate adusă de Primul Război Mondial. Amintirile prințesei Callimachi au fost scrise în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în Anglia, iar distanța dată de timp, realitățile sângeroase ale celui de-al doilea război, dorul de țară și de o vârsta fără griji a copilăriei și primei tinereți au așternut un văl nostalgic peste imaginile descrise.