Rompetrol
Presa
4 cărţi pe care trebuie să ţi le faci cadou

Trecutul e întotdeauna cu un pas înaintea ta, de Ciprian Măceşaru

Cartea lui Ciprian Măceşaru se hrăneşte din viaţa noastră cea de toate zilele, autorul face literatură din realităţile româneşti. Dar nu oricum, ci cu mult umor şi ironie. Volumul cuprinde 20 de proze în care circulă actorii principali de pe scena comunei Strâmbeni, o lume ca o colonie, strânsă şi unită. Scriitor cu un auz foarte bun, Măceşaru dovedeşte luciditate şi un simţ al observaţiei transpus cu uşurinţă în literatură. Iar prin umor şIronie – dacă nu destramă – cel puţin arată cu degetul inerţia degradării morale. Personaje şi scene pitoreşti legate subtil, ritmul vioi şi frazele scurte au vigoare şI un impact puternic.

Munţii Înalţi ai Portugaliei, de Yann Martel
 
Romanul are trei părţI ce pot fi citite şi ca microromane. Acţiunea este plasată în perioade diferite (1904, 1938 şi 1981), iar personajele centrale sunt trei bărbaţI cărora moartea le ia ceea ce iubesc cel mai mult, iar ei au nevoie să găsească un sens al vieţii, un acasă, dincolo de singurătatea care le dă târcol „precum un câine care amuşină”. Saudade, mister, suspans detectivistic, personaje bizare, reinterpretări ale Bibliei, elemente ludice postmoderne, umor adesea negru, absurd suprarealist, realism magic, plăcerea de a spune poveşti, dimensiunea metafizică a parabolei, amestecul de frumuseţe, tandreţe şI întristare – toate acestea fac din Munţii Înalţi ai Portugaliei una dintre cele mai bune cărţi traduse anul acesta la noi.
 
Animalium, de Jenny Broom, cu ilustraţii de Katie Scott
 
Animalium prezintă diversitatea naturii, de la cele mai simple forme de viaţă până la cele mai complexe, de la nevertebrate la reptile şI peşti, până la păsări şI mamifere, fiecare cu modul său specific de adaptare la lume, fiecare cu habitatul său şi fiecare reprezentând o lume aparte în cadrul lumii mai mari care ne conţine pe toţi. Acest excurs te lasă mut de uimire în faţa diferitelor forme pe care le-a luat viaţa şi în faţa bogăţiei parcă fără margini a naturii. Cartea este un album, conceput ca un fel de vizită la muzeu, cu imagini reprezentative şi însoţite de texte explicative. Oferă informaţii esenţiale şi interesante. Volumul este deosebit atât prin conţinut, cât şi prin formă, este genul de carte care face onoare unei biblioteci şi la care te întorci mereu cu drag.
 
 Familia mea şi alte animale,de Gerard Durrell
 
Cartea e una scrisă atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. O familie britanică formată dintr-o mamă şi patru copii (Leslie, Larry, Margo şi Gerry) decide să se mute în insula Corfu pentru a scăpa de vremea neprietenoasă din Anglia, care îi îmbolnăvea pe toţi. Familia mea şi alte animale ar fi greu de repovestit, niciun rezumat n-ar putea cuprinde întreaga suită de aventuri, de explorări şi deîntâmplări prin care trece adesea întreaga familie. Dar este, în mod cert, invitaţie către natură, către redescoperirea şi îngrijirea ei prin readucerea aminte, înainte de toate, a curiozităţii şi iubirii pe care o aveam, copii fiind, faţă de toate animalele.
Bookaholic.ro este site-ul unde “dependenţa de cărţi se tratează cu cărţi”. Găsiţi aici recomandări de lectură, interviuri cu autori români şi străini, idei de decorare a bibliotecii, poveşti cu scriitori şi multe alte lucruri legate de pasiunea pentru citit.
 
 

Articol apărut în revista Rompetrol, numărul 30, decembrie 2016 - ianuarie 2017