Rompetrol
Presa
4 cărţi pentru copii

O istorie secretă a Ţării Vampirilor I: Cartea Pricoliciului, de Adina Popescu

O reintepretare frumoasă şi ambiţioasă a folclorului românesc, cartea Adinei Popescu este alcătuită din două feluri de mitologii: una „inventată” – cu perioade temporale originale cum ar fi Basmul Nou, Basmul Comercial sau Basmul de Mijloc şi cu personaj insolite: Călătorul, agenţii corector Dioptrie şi Cataractă sau misterioasa doamnă Pâca – şi una „reînviată” – în care găsim personaje cunoscute sau mai puţin cunoscute ale foclorului românesc: zmei şi mume de zmei, blajini şi ciume, împăraţi şi feciori de împăraţi, cai năzdrăvani şi eroi de poveste şi, mai presus de toate, o întreagă pleiadă de strigoi, care mai de care mai amuzanţi. Este absolut savuros volumul!

Evadare din biblioteca domnului Lemoncello, de Chris Grabenstein

Un magnat al jocurilor pentru copii se decide să inaugureze o bibliotecă ultraperformantă pentru copiii din oraşul său. Şi face asta într-un mod foarte original: invită câţiva copii să petreacă o noapte în noua bibliotecă şi, a doua zi dimineaţă, să încerce să… evadeze din ea. Jocul pus la cale de excentricul milioar se desfăşoară în condiţii maxime de siguranţă, iar copiii sunt invitaţi să pună cap la cap tot felul de indicii pentru a reuşi să iasă. Iar indiciile acestea trebuie căutate în cărţile din bibliotecă. Printr-o mişcare inteligentă, domnul Lemoncello reuşeşte să unească pasiunea copiilor pentru jocurile de orice fel cu una pe care nu ştiau că o au: pasiunea pentru lectură.

Super! Sunt un gândac!, de Ciprian Măceşaru, cu ilustraţiile autorului

Referinţa livrescă este, bineînţeles, Metamorfoza lui Kafka. Frumuseţea este că singurul lucru în comun e tranformarea unei fiinţe, respectiv un copil – Andrei –, în gândac. De aici, aventuri cu părinţii lui Andrei, cu doamna Pricop, vecina băgăcioasă şi nesuferită, doi poliţişti, Tim, un coleg de clasă enervant şi roşcovan, domnul Anton, profesorul de matematică, directorul şcolii unde învaţă Andrei, Raluca, o fetiţă blondă pistruiată care-i place lui Andrei, Gungnam, piticul-vrăjitor, şi Măriuca, pisica familiei Stănescu etc. Umor, limbaj adecvat celor mici, suficient de multe aventuri încât să-i ţină în priză pe cititori, personaje bine conturate şi strunite, desene în ton cu povestea: o carte potrivită!

Poveşti din calendar, de Iulia Iordan, cu ilustraţiile Veronicăi Neacşu

Să scoţi din biblioteci poveştile pe care le spuneau, născoceau, transformau ţăranii români de demult, cu Dumnezeu, animale, feţi frumoşi, sfinte şi alte personaje fantastice, toate în strânsă legătură cu lunile anului şi schimbările pe care fiecare lună le aduce, într-o comuniune desăvârşită şi aproape uitată cu natura, să le presari inteligent cu informaţii captivante şi folclor, cu credinţe şi învăţături, să le adaugi ilustraţii luminoase şi jocuri creative, pare şi este un proiect unic. O carte extraordinară şi necesară – avem nevoie de aceste poveşti atât noi, adulţii, care fie nu le ştim pe de-a-ntregul, fie le-am uitat, cât şi copiii.