Rompetrol
Presa
4 Poveşti care te vor cuceri

Muzici şi faze,de Ovidiu Verdeş

A reapărut Muzici şi faze, debutul ficţional al lui Ovidiu Verdeş, o carte foarte bine scrisă, care surprinde atât de fain perioada adolescenţei, cu preocupările, teribilismul şi dramele specifice vârstei, încât rămâne, şi peste ani, unul dintre cele mai bune romane ale adolescenţei din literatura română. Muzici şi faze este o carte vie. Deliciile romanului sunt limbajul şi galeria de personaje excepţionale – dintre care, evident, se remarcă naratorul-protagonist Tinuţ, un puşti de 15 ani, care locuieşte în zona bucureşteană Panduri, provine dintr-o familie bună (de „burjui”), este inteligent şi meloman, îndrăgostit de o colegă de clasă, Hari, are o gaşcă colorată de prieteni, amici şi vecini la blocuri şi faze pe măsură, pe care le povesteşte într-un stil original, colocvial, oral, marcă indiscutabilă a jargonului anilor '70-'80. Un volum pe care nu trebuie să-l rataţi.

Quimera, de Paul Ţanicui      

Quimera este un alt roman românesc de debut, semnat de Paul Ţanicui. Quimera te vrăjeşte. Vei aprecia atât stilul în care este scrisă – fragmentar, poetic, plin de legături în subtext, impregnat de un soi de realism magic, misticism, simbolism etc. -, cât şi povestea pe care o spune, plasată pe alte meleaguri şi în alte timpuri – în lumina reflectorului este Mauro Leone, un băiat-tonomat, orfan de tată, cu o mamă care nu îl mai poate întreţine, aşa că îl trimite la un internat catolic; capitolele sunt strâns legate de „aventurile” lui Mauro, construind, astfel, un altfel de bildungsroman. Cartea e o lectură plăcută. Iar fiecare îşi poate alege ce vrea să vadă în ea, ce pistă doreşte să urmeze, dincolo de firul narativ.

Play-Back, de Raymond Chandler

Philip Marlowe acceptă un nou caz, despre care nu i se oferă prea multe informaţii. În numele unui client pe care nu-l cunoaşte, diverşi intermediari îi furnizează nişte date frugale despre o anume Betty Mayfield, care se ascunde sub numele de Eleanor King. Pe ea trebuie să o urmărească. Într-un puzzle de situaţii bizare şi personaje alunecoase, se ţese, subtil, o poveste de dragoste între Marlowe şi Betty, cu momente de suspans şi de meditaţie. Precizie în descrieri, umor, personaje enigmatice şi un detectiv al naibii de cuceritor, cinic şi sensibil în acelaşi timp, inteligent şi vigilent, însingurat şi romantic – asta veţi găsi în Play-Back.

Catherine cea îndărătnică, de Caren Cushman

Construită pe un scenariu shakespearian ce aminteşte de Îmblânzirea scorpiei, Catherine cea îndărătnică este scrisă ca un jurnal al unei tinere ce trăieşte în anul 1290, undeva în Anglia rurală. Fiica unui mic nobil de ţară, Catherine e convinsă de fratele său, un călugăr învăţat, să ţină un jurnal în care să noteze tot ce i se întâmplă peste zi. Aparent monoton, jurnalul ei este, de fapt, plin de informaţii inedite şi interesante despre viaţa obişnuită a oamenilor în Evul Mediu. De la mâncare, felul în care dormeau, până la obiceiuri, superstiţii, mentalităţi şi comportamente, totul dezvăluie o documentare atentă a autoarei, ascunsă sub stratul de umor fin cu care e înzestrat personajul.

  

Articol apărut în revista Rompetrol, numărul 29, noiembrie 2016