Rompetrol
Presa
5 city-break-uri romantice pentru o escapadă în doi

Februarie este luna preferată a îndrăgostiţilor. Ce-ar fi să scapi de inimoarele de ciocolată, de trandafirii roşii şi de ursuleţii de pluş? Evadează împreună cu jumătatea ta într-un oraş romantic, departe de toate clişeele!

1. Praga, oraşul din vis

În Praga vei redescoperi magia iubirii. Totul pare desprins dintr-un basm, cu castele medievale şi poduri întinse peste Vltava.

Ia-ţi jumătatea şi savuraţi împreună atmosfera pragheză, ideală pentru plimbări lungi de seară, urmate de o cină boemă. Recomandăm celebrul gulaş sau clătite cu varză şi cartofi, iar la desert vă puteţi răsfăţa cu un ştrudel aromat cu fructe, servit cu multă frişcă şi vanilie. Sună boem, nu-i aşa?

Sejurul în doi este incomplet fără descoperirea unor locuri mai ferite de lume. Recomandăm aici Palatul Vysehrad, o zonă puţin asaltată de turişti. Priveliştea asupra oraşului e absolut feerică, ideală pentru un selfie cu peisajul în fundal.

Vysehrad este cea mai veche reşedinţă a prinţilor cehi. Tot aici se află şi statuia dedicată prinţesei Libuse, stăpâna oraşului Praga. Nu degeaba a prezis că Praga va deveni un oraş fabulos. Nu-i aşa că v-aţi îndrăgostit deja de farmecul praghez? Povestea abia acum începe.

2. Vacanţă la Roma

Ciao, amore! Ce poate fi mai romantic ca o vacanţă cu iz italian? Roma este plină de turişti mereu, dar există câteva locuri în care nu vei simţi forfota oraşului. Grădinile Vaticanului te vor cuceri din prima, iar decorul din jur te va duce cu gândul la Alice în Ţara Minunilor. Este un cadru pitoresc ce evocă eleganţa grădinilor de stil renascentist, locul în care papii chiar veneau să mediteze în linişte.
N-aveţi cum să daţi greş cu cina. În Roma puteţi savura probabil cea mai bună mâncare din lume. Recomandăm din belşug paste carbonara, gnocchi, lasagna sau pizza preparată într-o trattoria de cartier. Acestea merg de minune cu un pahar de vin roşu toscan. La desert nu rataţi îngheţata cu orice sortiment, este absolut divină.

3. Budapesta, oraşul pastelat

Vizitează Budapesta pe ritmurile melodiei cu acelaşi nume a lui George Ezra!

Vei descoperi un oraş cu clădiri pastelate şi case ce par palate în miniatură. Oferă-i persoanei iubite o plimbare de neuitat pe podurile ce fac legătura dintre Buda şi Pesta, cele două părţi ale oraşului. Cel mai fermecător este Podul cu Lanţuri. În weekend-uri, circulaţia rutieră este închisă şi podul găzduieşte tot felul de tarabe cu suveniruri. La capătul podului vei găsi terase unde poţi savura mâncare tradiţională.

 Când se lasă seara peste Budapesta şi se aprind mii de luminiţe, porneşte într-o plimbare cu vaporaşele care pleacă la fiecare jumătate de oră de lângă chei. Imortalizează imaginea Dunării şi a acestui oraş încântător.

4. Viena calling

Hello, Hello, Vienna calling! Nu doar Falco a simţit chemarea Vienei. E imposibil să rezişti în faţa oraşului imperial ce îmbină arta cu distracţia. În Viena vei găsi mereu ceva de vizitat, de admirat şi de pus în cutia cu amintiri.
Pe lângă Palatul Schonbrunn şi muzeele de artă, un obiectiv turistic ideal pentru cupluri este Parcul Imperial al Fluturilor, un adevărat paradis tropical situat aproape de Operă. Aici poţi admira tot felul de specii de fluturi, într-un decor paradisiac.

Oraşul muzicii te poartă şi într-o simfonie culinară. De la şniţelul vienez până la cordon bleu, cartofi şi dumplings până la paste cu şuncă vieneză, Austria are multe de oferit la acest capitol. Mesele sunt foarte bogate în carbohidraţi, pentru că austriecii se pricep foarte bine la carne. La desert recomandăm appflelstrudel tradiţional cu sos de vanilie, tort Linzer sau gogoaşă cu gem de caise.

5. Paris, mon amour

Paris este capitala dragostei, un oraş magnet ce atrage anual peste 30 de milioane de turişti. La prima vedere ai spune că e un clişeu să mergi în februarie la Paris, dar oraşul are atât de multe de oferit încât vei descoperi cel puţin un motiv pentru care merită să-l redescoperi. 
După o plimbare romantică pe Champs Elysées, poposeşte împreună cu jumătatea ta la Muzeul de Arte Frumoase din Paris. Cu toate că iniţial a fost concepută ca o construcţie temporară, în prezent clădirea în stil beaux găzduieşte peste 1300 de lucrări ale unor artişti precum Cezannes, Monet, Renoir, Toulouse-Lautrec, Rodin şi Delacroix.
Nicio masă franţuzească nu e completă fără vin. Alege un vin roşu de calitate pentru a cioci în cinstea iubiri
i. Recomandăm tradiţionalele crêpes şi coloratele macarons la desert.