Rompetrol
Presa
Cărţi de toamnă

Istanbul Istanbul, de Burhan Sönmez

Istanbul Istanbul este un roman ce are în centru deopotrivă iubirea față de un oraș privit din multipele unghiuri, dar și puterea poveștilor de a aduce în interior lumea inaccesibilă de afară, de a atenua suferința ori de a ajunge la adevăruri incomode. Un doctor, un student, un frizer și un țăran bătrân sunt acuzați de anarhism, întemnițați și torturați consecvent în subteranele Istanbulului. Nu au la îndemnă pentru a supraviețui decât cuvintele și imaginația. După modelul Decameronului, în fiecare zi, timp de zece zile, câte unul dintre ei spune o poveste imaginară care se amestecă cu povestea tragică a prezentului în care trăiesc, dar și cu povestea propriului trecut, toate integrate în povestea unui Istanbul al zilelor noastre. De citit și călătorit cu volumul lui Sönmez!

 

Portretul lui M, de Matei Călinescu

Portretul lui M este una dintre cele mai dureroase și, în același timp, luminoase cărți pe care le-am citit noi, bookaholicii. Este portretul biografic pe care Matei Călinescu i l-a făcut fiului său, mort în 2003, la aproape 26 de ani, după o viață ruptă de ceea ce numim noi realitate, forma rară de autism de care suferea fiind complicată de crizele de epilepsie.

Tonul lipsit de patetism, de lamentații, de abisuri întunecate exhibate în pagină face ca deznădejdea înnebunitoare și speranțele răvășite să își strângă marginile și să se topească în tandrețea iubirii, făcând din Portretul lui M o carte unică, o confesiune amplă, un volum de o frumusețe copleșitoare, pe potriva toamnei.

 

Mesele de odinioară. De la Palatul Regal la Târgul Moșilor, de Ana Iorga și Filip-Lucian Iorga

Salvând de la uitare imagini de arhivă și texte culese din cărți cunoscute și mai puțin cunoscute, volumul deschide o fereastră către un trecut reconstruit din frânturi, ceea ce-l face cu atât mai interesant. După cum spune și titlul, cartea se axează pe descrierea obiceiurilor din jurul mesei și a bucătăriei românești. Deși cu un evident accent pe mesele din rândul nobilimii sau ale burgheziei, cartea mai are și un alt merit, destul de important: îți face poftă să citești și mai mult despre moravurile de altădată, să cotrobăi și mai adânc în cronici și amintiri pentru a scoate la suprafață oameni și obiceiuri, trăiri și existențe care, adunate pe un petic de hârtie, reușesc un mic miracol. Tot ceea ce ne trebuie luna aceasta, credem noi.

 

Seria Cormoran Strike, de Robert Galbraith

Chemarea cucului, Viermele de mătase și Carieră malefică formează, împreună, seria Cormoran Strike, care este semnată de Robert Galbraith, pseudonimul lui J.K. Rowling.

Iar toamna se potrivește mănușă cu seria Cormoran Strike, acolo unde vei găsi ce e mai bun în genul polițist: o foarte bună înțelegere a psihicului uman și personaje memorabile. Cormoran și Robin sunt personaje foarte bine individualizate, veridice și lipsite de obișnuitele clișee.

Cărțile din această serie sunt lecturi plăcute care demonstrează, încă o dată, că J.K. Rowling este, în primul rând, o foarte bună povestitoare. Așa că vi le recomandăm cu mare căldură.

 

Articol apărut în revista Rompetrol, numărul 28, octombrie 2016