Rompetrol
Presa
Ce-şi doresc copiii de sărbători

Copiii cred cu tărie în Moş Crăciun şi în magia sărbătorilor. Aşteaptă cu nerăbdare să vină Moşul şi să le dăruiască cadouri. Ştiţi reclamele de la John Lewis în care fiecare cadou spune o poveste plină de magie? Ei bine, copiii sunt cuceriţi de povestea spusă de noi.

Gândirea copiilor evoluează de la simplu la complex. Conform lui Jean Piaget, există patru stadii de dezvoltare ale copilului: stadiul senzorial, stadiul pre-operaţional, stadiul operaţiilor concrete şi stadiul operaţiilor formale.
 
În primul rând, în stadiul senzorial (0-2 ani) copilul asimilează informaţiile din jur prin intermediul simţurilor: văz, auz, pipăit, miros şi gust. Mai departe, informaţiile sunt integrate sub forma reprezentărilor mentale ale obiectelor din jur.
 
În stadiul preoperaţional (2-7 ani) copilul este foarte curios şi foloseşte limbajul ca să se lămurească în diferite privinţe. Asistăm la etapa lui ”de ce?” datorită nevoii de a înţelege cât mai multe.
Stadiul operaţiilor concrete (7-11 ani) se caracterizează prin logică şi gândire bazată pe raţionamente. Nu în ultimul rând, stadiul operaţiilor formale ale gândirii, după 11 ani, este cel în care copilul începe să-şI dezvolte abilitatea de a gândi abstract.
 
Gândirea magică se dezvoltă în etapa pre-operaţională şi se leagă de identitatea de sine. Astfel, copiii cred că gândurile lor determină şi modifică lumea exterioară. De asemenea, mai cred că şi emoţiile schimbă realitatea. Practic, copiii îşi imaginează că dacă îşi doresc ceva cu adevărat, acest lucru se şi întâmplă. Moş Crăciun devine, în acest context, un produs al modului lor de a gândi. Moşul le îndeplineşte dorinţele şi tocmai de aceea este un personaj foarte îndrăgit de prichindei.
 
Ce facem în situaţia în care copilul ne cere imposibilul? Cu toţii ştim că gândirea magică este în primul rând egocentrică, astfel că e posibil să se întâmple asta. O soluţie este să negociaţi împreună cu cei mici cadourile din scrisoarea pentru Moş Crăciun. Moşul dăruieşte cadouri copiilor din toată lumea, nu-i aşa? Tocmai de aceea trebuie să existe un echilibru. O tendinţă interesantă în prezent este faptul că jucările se reinventează pentru a-i oferi copilului o întreagă lume. Mai mult, gusturile prichindeilor se duc înspre zona noilor tehnologii, astfel că nu trebui să ne mire faptul că îşi doresc o tabletă sau un mini-laptop. Printre avantajele unor astfel de cadouri se numără faptul că în felul ăsta învaţă să citească, să deseneze sau să vorbească engleza.
 
Există şi o suită de jocuri video care dezvoltă imaginaţia copiilor. Sigur că fascinaţia celor mici trebuie cumva domolită, pentru că e periculos să se refugieze în lumea jocului de la vârste fragede. Să nu uităm că mai presus de orice cadou se află dragostea şi atenţia părinţilor. Timpul petrecut alături de familie este esenţial, mai ales de sărbători. Magia e completată de cadouri inspirate şi de proiecţia lui Moş Crăciun, personajul care le îndeplineşte dorinţele.
 
 
 
Articol apărut în revista Rompetrol, numărul 30, decembrie 2016 - ianuarie 2017