Rompetrol
Presa
Cuba, magia Americii Latine

În Cuba simţi că eşti cu adevărat în America Latină. Aici, oamenii încă ştiu să cânte, să danseze pe ritmuri de salsa, în aromă de rom şi havane, într-un univers Hemingwayan care te va absobi în vârtejul vieţii sale şi care îţi va rămâne mereu în suflet.

Cea mai mare insulă din Caraibe, Cuba are peisaje spectaculoase, unele dintre cele mai frumoase din arhipelag, cu lanţuri muntoase şi câmpii fertile, cultivate cu tutun şi cafea. Totodată, pot fi vizitate vestigii culturale în oraşele muzeu, Havana şi Trinidad, intrate în patrimoniul UNESCO.

Primul lucru la care te duce cu gândul Cuba e că treptat, comunismul tinde să devină un clişeu cultural, promovat, culmea, tocmai de capitalişti. Imaginea boemă a lui Fidel Castro, chipul lui Che Guevara, prezente pe tricouri şi în general pe suveniruri, sau steluţa roşie, ajunsă chiar marca a unui producator de încălţăminte, te atrag să descoperi o lume exotică, în care aceste embleme reprezintă totuşi altceva decât nişte simboluri.

Fie că o vizitezi mergând pe o bicicletă chinezească, într-un taxi Lada sau Cadillac din anii 60, ce străbat străzile Capitalei, sau pur şi simplu la pas, Havana te va surprinde şi te va încânta cu ritmurile de tobe şi chitară, cu arhitectura plină de culoare, cu mireasma mâncărurilor locale şi bineînţeles, cu aroma inconfundabilă a trabucurilor cubaneze. Străzile înguste, acoperite de piatră cubică, piaţetele mici şi ascunse, dar pe care nu poţi să le ratezi, datorită forfotei care se creează în jurul lor, clădirile restaurate cu un aer proaspăt, aproape lipite de altele degradate care stau să cadă, creează un peisaj de excepţie.

Pe de altă parte, dacă vrei neapărat, poţi găsi motive să nu ajungi în ţara lui Fidel, însă în faţa litoralului acesteia toate motivaţiile îşi pierd din valoare. Concurent redutabil pentru alte insule celebre precum Haiti, Jamaica sau Bahamas, litoralul Cubei ascunde imagini extraordinare. De altfel, până şi regimul Castro a înţeles că aceste locuri pot aduce sume consistente bugetului ţării dacă sunt exploatate cum trebuie, drept urmare a investit mult în dezvoltarea turismului în zonă.

Celebra ţară a romului şi a muzicii, Cuba te îmbie de la ferestrele caselor cu ritmurile de tobe.

 Havana

Fondată în 1515 de conchistadorul Diego Velazquez de Cuellar, Havana (cu numele întreg de San Cristobal de la Habana) este capitala, port principal, centru comercial, industrial şi cultural al Cubei, situându-se pe locul patru ca marime în rândul oraşelor din zona Caraibe după Caracas şi Maracaibo (Venezuela) şi Santo Domingo (Republica Dominicană).

Începând cu 1592, Havana primeşte statutul de oraş printr-un decret al Regelui Filip al II-lea al Spaniei, iar dezvoltarea infrastructurii defensive şi portuare ia un nou avânt. Datorită poziţiei sale strategice la intersecţia rutelor maritime din Caraibe, oraşul s-a dezvoltat puternic ca port în perioada colonială, multe dintre forturile sale de apărare păstrându-se şi astăzi. Tranzitat intens de nave cu mărfuri, portul şi oraşul au fost frecvent ţinta atacurilor piraţilor, corsarilor şi bucanerilor.

Sit înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, Habana Vieja (Vechea Havana) este ideală pentru o plimbare pe jos pentru a te putea bucura în voie de clădirile coloniale, de atmosfera de perpetuă sărbătoare, de picturile cu peisaje tropicale şi de havanele vândute la colţ de stradă. Opreşte-te în Plaza de Armas pentru a admira măreţia colonială în Palacio de los Capitanes Generales, fosta reşedinţă a reprezentanţilor coroanei spaniole. Atunci când oboseşti, urcă-te într-o decapotabilă şi traversează Malecon, cu vântul răvăşindu-ţi părul, având în fundal vechile clădiri baroce ori neoclasice derulându-se ca într-un film de epocă. Habana Vieja a fost fondată de spanioli în 1519 datorită facilitatilor oferite de portul natural şi a devenit punct de tranzit pentru comorile transportate de spanioli din colonii spre Europa. Zona excelează prin împunătoare construcţii coloniale precum Castillo de la Real Fuerza, Castillo del Morro, Basilica San Francisco de la Habana, Castillo San Salvador de la Punta, Catedral de San Cristobal.

 Plajele Cubei

Paradisul pe Pământ, aşa se pot descrie plajele din Cuba. Cele mai frumoase se află la Cayos (insulele mai mici care înconjoară insula), dar şi în Varadero, Guardalavaca sau Trinidad. Aici vei putea să te relaxezi pe superbele plaje cu un nisip fin şi să faci o baie în apa caldă, albastră-turcoaz uimitoare. În plus, există numeroase opţiuni pentru distracţie în staţiunile de plajă ale Cubei: excursii cu catamaranul, înot cu delfini, snorkelling printre recifele de corale, pescuit.

Trabucul cubanez

 

Trabucul cubanez este unul dintre simbolurile acestei ţări, pentru care Cuba este recunoscută peste tot în lume. Aşa cum Franţa dispune de mai multe regiuni viticole, unde aroma şi culoarea devin caracteristici esenţiale care deosebesc produsele între ele, trabucurile cubaneze sunt clar definite. Vuelta Abajo are un sol ce permite cultivarea celui mai bun soi de tutun negru din lume – clima este perfectă şi creează un tutun puternic, cu aromă specială, adică acele calităţi care fac diferenţa atunci când este vorba de un trabuc bun.

Fie că alegi să îţi petreci un sejur binemeritat pe una din plajele din Varadero sau Cayo Santa Maria, fie că optezi pentru un circuit în care să descoperi istoria, localnicii şi obiceiurile, Cuba va fi destinaţia perfectă pentru o vacanţă ieşită din tipare. Sejururile pleacă de la tarife de 1.260 Euro/persoană pentru 7 nopţi la un hotel de 4* cu all inclusive şi zboruri de linie cu toate taxele incluse, iar circuitele au tarife începând cu 1.950 Euro/persoană prin agenţia de turism Eturia.

De asemenea puteţi opta pentru un circuit însoţit de un reprezentant Eturia. Yulicary s-a născut în Cuba unde a lucrat ca ghid turistic pentru grupurile de români. Recent a revenit în România, unde a locuit pentru o perioadă în trecut, şi în prezent este consultant de turism la Eturia. Ea însoţeşte majoritatea grupurilor de turişti şi oferă detalii utile atât înainte de plecare, cât şi la faţa locului.

 

Articol apărut în revista Rompetrol, Nr. 23, 1-31.05.2016