Rompetrol
Presa
Cum pregătim maşina pentru primăvară?

În debutul primăverii, automobilul are nevoie de atenție. Tocmai de aceea, în această perioadă, șoferii ar trebui să aibă grijă de câteva aspecte importante. Vizita la service te poate scuti de multe neplăceri, iar în perspectiva noului sezon, sunt de luat în calcul mai multe aspecte. Iată câteva sfaturi de urmat:

Schimbă anvelopele

Dacă mercurul termometrelor urcă în medie mai sus de 7°C, este timpul să schimbi cauciucurile de iarnă cu unele de vară.
Verificarea presiunii din anvelope este şi ea esenţială. O presiune corectă a pneurilor influenţează pozitiv consumul de carburant al maşinii. În manualul de utilizare, pe interiorul montantului central sau pe capacul buşonului de carburant găseşti trecută presiunea specifică pentru maşina ta. Cauciucurile de vara au o eficienţă de franare mai bună şi oferă o stabilitate sporită în mers, în acest anotimp. Dacă circuli cu anvelopele de iarnă în sezonul cald, aderenţa maşinii va fi mai scazută, iar distanţa de frânare va fi mai mare. Anvelopele de iarnă se uzeaza mai repede în cazul unor temperaturi ridicate.

Înlocuieşte ştergătoarele

Pe timpul iernii, ştergătoarele se pot uza, din cauza temperaturilor foarte scăzute: fie crapă, fie se rup sau îşi pierd elasticitatea. Dacă ai probleme de acest gen, este indicat să cumperi un set nou de ştergătoare, care să facă faţă ploilor care vor veni.

Schimbă lichidul de parbriz

Lichidul de parbriz pe care l-ai folosit iarna trebuie înlocuit cu unul conceput pentru sezonul cald. Acesta din urmă are proprietăţi antistatice, antiaburire şi anticoroziune.

Verifică instalaţia electrică

Este recomandat să verifici sistemul electric al maşinii la început de primăvară, făcând o vizită la un service autorizat. Pe perioada iernii, din pricina frigului şi a umezelii, contactele se pot oxida. Din această cauză, o parte a instalaţiei electrice este posibil să nu mai funcţioneze la parametri optimi.

Verifică plăcuţele de frână

După perioada anotimpului rece, este indicată o verificare a sistemului de frânare. Dacă va fi cazul, recomandăm înlocuirea plăcuţelor de frână cu unele noi, într-un service auto autorizat.  

Verifică aerul condiţionat

Înainte de venirea căldurii, este recomandat să verifici dacă instalaţia de aer condiţionat funcţionează la parametri optimi. În cazul în care observi vreo defecţiune, îţi recomandăm să mergi cu maşina în service. Nu uita de filtrul de polen care opreste praful, insectele, firele de par, polenul si alte materiale sa intre in habitaclu.

Spală bine maşina

Recomandat este să apelezi la o spălătorie automată, dotată cu sistem de spălare a şasiului. Acest lucru va ajuta la eliminarea reziduurilor sau a sărurilor care au fost împrăştiate pe şosele în timpul iernii. Sarea poate accelera procesul de corodare a caroseriei şi poate afecta vopseaua. După spălare este recomandată o ceruire. Ceara va proteja vopseaua de razele ultraviolete ale dimineţilor de primavară.

Revizie generală

Chiar dacă nu a venit momentul pentru revizia tehnică periodică, este recomandat sa mergi cu maşina într-un service auto, pentru o evaluare simplă. De la substanţele folosite la deszăpezire sunt şanse ca diverse piese în mişcare să se fi stricat sau corodat. Aşadar, este recomandată o evaluare rapidă a defectelor apărute ca urmare a sezonului rece.

Prin intermediul aplicaţiei Ţiriac AutoMobile sau a paginii web tiriacauto.ro, te poţi programa în reţeaua de service Ţiriac Auto pentru o verificare completă sau pentru remedierea eventualelor probleme ale autovehiculului.