Rompetrol
Presa
Cum să ascultăm activ

Ascultarea este un factor esenţial în comunicare. Un vorbitor bun va reuşi să acapareze publicul, dar aceste abilităţi trebuie completate cu ascultarea. Un comunicator excelent ştie să îmbine armonios cele două activităţi.

Ce trebuie să facă părinţii pentru a asculta activ?

În primul rând, copilul trebuie încurajat să se exprime, să pună întrebări şi să aibă propria lui perspectivă. Degeaba îl învăţăm pe copil să vorbească bine în public, dacă nu îl învăţăm să şi asculte. Pe de altă parte, părintele trebuie să asculte la rândul său ceea ce spune copilul. În acest fel, prichindelul se va simţi ascultat şi asta îi va conferi o stare emoţională pozitivă.

Ascultarea activă presupune atenţie şi interes faţă de mesajul transmis. Spre deosebire de ascultarea superficială, care este nesatisfăcătoare pentru cei mici, ascultarea activă încurajează prezentarea celui care vorbeşte, fie că este vorba despre părinte sau copil. Ross (1986) enumeră câteva bariere pe care le putem întâlni în timpul ascultării. Printre factorii externi se numără diferitele tipuri de zgomote, dar şi elemente ce ţin de modul în care acţionăm fiecare dintre noi. Dacă copilul este supărat pe părinte, nu va fi atent la mesajul transmis de acesta. O altă barieră este dată de lipsa de răbdare a copiilor. Nu de puţine ori copiii se reped să tragă concluzii, fără să asculte până la capăt ce are părintele de spus. Acestea sunt, de regulă, diferite de mesajul pe care doreşte să-l transmită adultul, astfel că intervine zgomotul în comunicare.

De asemenea, o altă barieră este pseudoascultarea. Practic, copilul dă din cap aprobativ şi mimează că ascultă, dar nu este deloc atent la ce spune părintele. Totuşi, părinţii trebuie să ţină cont de oboseala fizică sau psihică a copiilor. Un copil care e antrenat toată ziua în activităţi didactice va avea o capacitate mai mică de a se antrena într-un nou efort de ascultare, prin comparaţie cu un copil care este odihnit.

Astfel, ascultarea activă este la fel de importantă şi pentru părinţi, şi pentru copii. Printr-o ascultare în profunzime, părintele află lucruri importante despre copii şi le consolidează stima de sine.

Educaţia copilului tău chiar contează! Luna Noiembrie vine cu vesti noi pentru tine! Înscrierile la şcoala Verita pentru anul şcolar 2016-2017 au început! Dacă micuţul vostru are vârsta cuprinsă între 2-12 ani, intraţi pe site-ul www.veritaschool.ro sau contactaţi-ne la +4021 311 88 11 pentru a ne face o vizită şi a discuta cu profesorii noştri.

Oferă-le suport copiilor pentru a creşte într-un mediu favorabil dezvoltării! Fundaţia Verita contribuie prin activitatea sa la susţinerea educaţiei şi a dezvoltării copiilor defavorizaţi din mediile sociale modeste sau din centre de plasament. Dacă vreţi să creăm împreună oportunităţi de dezvoltare, intraţi pe site-ul http://veritafoundation.ro/ sau contactaţi-ne la +40723 554 488 pentru a ne face o vizită.

 

Articol apărut în revista Rompetrol, numărul 29, noiembrie 2016