Rompetrol
Presa
Dubai, oraşul viitorului

Numit oraşul viitorului, Dubaiul este fascinant prin dimensiunile superlative ale clădirilor, monumentelor şi infrastructurii. Vă imaginaţI cum e să admiraţi un peisaj de la etajul 124, să cinaţi sau să înotaţi la cea mai mare înălţime?

Dubai e renumit pentru cele mai spectaculoase focuri de artificii. Punctul de atracţie este spectacolul de artificii de pe Burj Khalifa, pe care nu trebuie să-l rataţi. Ciocniţi un pahar de şampanie în timp ce admiraţI cel mai frumos foc de artificii din lume! Sună frumos, nu-i aşa? Dubai este unul dintre cele mai cosmopolite oraşe din lume. Spre deosebire de New York sau Londra, aici expaţii sunt predominant de primă generaţie şi aduc cu ei o suită de tradiţii culturale. Diversitarea culturilor este impresionantă în acest oraş.

Vederi impresionante

Power Princess, cel mai înalt bloc de locuinţe, Burj Khalifa, turnul de 828 metri, cea mai mare fântană “coregrafică” sau prima pârtie de schi acoperită din Orientul Mijlociu sunt doar câteva dintre obiectivele intrate în Cartea Recordurilor în ultimii ani. Marea Moschee din Dubai are cel mai înalt minaret din tot oraşul şi este principalul loc de rugăciune din emirat. Cel mai fotografiat obiectiv religios din oraş este însă moscheea Jumeirah, renumită datorită minaretelor gemene. Este spectaculoasă mai ales noaptea, graţie luminilor ce-I conferă un aer sacru.
Cele mai extravagante hoteluri din lume

De la aeroport până la malul mării veţI întâlni din belşug hoteluri extravagante. Facilităţile de cazare sunt extraordinare, combinând confortul european cu luxul arăbesc. Cel mai mare hotel din lume, JW Marriott Marquis Dubai, are 355 metri împărţiţi în 77 de etaje şi 8008 camere luxoase. Burj Al Arab este simbolul iconic al oraşului Dubai şi se află pe insulă. Nu degeaba este singurul hotel de 7 stele din lume. Veţi întâlni aici propria linie de Rolls Royce-uri pentru oaspeţi şi o platformă privată pentru elicoptere, destinată special celor ce vor să aterizeze aici cu propriul elicopter. Insula Palm este cea mai mare insulă artificială din lume, construită între 2001 şi 2006. Aici e locul în care se află celebrul hotel de 5 stele Atlantis The Palm, înconjurat de vile deţinute de multi-milionari.

Brunch tradiţional

Dubai este renumit pentru îmbinarea stilurilor gastronomice din multe părţi ale lumii. Recomandăm ”brunch-ul” tradiţional de la Thai Kitchen Park Hyatt, Conrad Hotel Marco Pierre White Grill sau Frying Pan Adventures. Veţi savura aici delicii din întreg Orientul Mijlociu, mai ales din Iordania, Siria, Africa de Nord, Iran şi Egipt. Shawarma se numără printre delicatesele cele mai căutate în Dubai. Merită să încercaţi şi falafel, servit alături de cartofi prăjiţi şi pregătit cu multe condimente.

Fântânile grandioase din Dubai

Fântânile de la Lacul Khalifa lasă turiştii cu gura căscată. Spectacolul de muzică, apă şi lumini este grandios, iar fântâna propulsează apă la o înălţime de peste 150 de metri, echivalentul unei clădiri cu 50 de etaje. A fost proiectată de aceeaşI companie care a realizat şi Fântânile Bellagio din Las Vegas. Spectacolul are loc zilnic şi repetoriul include Sama Dubai, Baba Yetu, un cântec care a câştigat numeroase premii de-a lungul timpului, Shik Shak Shok, cel mai bine vândut cântec de dans din lumea arabă şi o melodie a tenorului Andrea Bocelli – Con te partiro. E repetoriul perfect pentru seara dintre ani, nu-i aşa? Fântânile se remarcă printr-un sistem modern de iluminare incandescent şI proiectoare color. Razele de lumină îndreptate spre cer pot fi văzute din spaţiul cosmic. Nu degeaba se spune că Fântânile din Dubai reprezintă cel mai strălucitor loc din Orientul Mijlociu.

Shopping

Mall-urile din Dubai sunt o adevărată operă de artă. E ca şi cum ai vizita o moschee sau un palat. Dubai Mall este cel mai mare centru comercial din lume, cu peste 1000 de magazine. O zonă iubită de părinţi este KidZania, un fel de parc tematic unde copiii se transformă în adulţi folosind surogate de bani. Mercatto este mall-ul pe care nu trebuie să-l rataţi, dacă vreţi să vă minunaţI de arhitectura impresionantă. Chiar dacă nu are foarte multe magazine, are un iz renascentist datorită pereţilor acoperiţi de picturi veneţiene. Nu uitaţi de bazarul de aur sau Gold Souk! Aici se află cel mai mare inel de aur din lume şi vitrine sclipind de aur de 22 şi 24 de carate.

 

Articol apărut în revista Rompetrol, numărul 29, noiembrie 2016