Rompetrol
Presa
Emoţiile copilului – Cum le gestionăm ?

Ai momente în care nu înţelegi de ce copilul tău trece de la o stare la alta în câteva secunde? Cu siguranţă ai vrea să nu mai auzi ţipete şi plânsete când ţi-e lumea mai dragă. Fluctuaţia de la calm la agitaţie este firească pentru copii, mai ales în etapa de descoperire. Important e să-i învăţăm să-şi regleze emoţiile şi comportamentul, aşa încât să fie fericiţi.

Copiii au emoţii pe care nu ştiu întotdeauna să le exprime, fie pentru că se tem de reacţia părinţilor sau încearcă să-şi controleze emoţiile de teama de a fi luaţi în râs.

Atunci când copiii sunt trişti sau anxioşi, nureuşesc să se angajeze în sarcini de învăţare şi întâmpină probleme de concentrare. De aceea e important să încurajăm copiii să-şi exprime emoţiile. Sandu (2014) consideră că există trei aspecte cărora trebuie să le acordăm importanţă: (1) reacţiile pe care le avem atunci când copiii îşi exprimă sentimentele – acestea pot determina inhibarea sau încurajarea exprimării ulterioare, (2) situaţiile pe tema emoţiilor – ajută copiii să înţeleagă situaţiile emoţionale şi să reacţioneze adecvat şi (3) exprimarea propriilor emoţii de către părinţi – felul în care părintele se exprimă reprezintă un model pentru copii. Astfel, părinţii trebuie să înveţe să-şi explice emoţiile în faţa copiilor şi să-i ajute să le înţeleagă. 

Iată câteva exerciţii prin care îţi poţi ajuta copilul să gestioneze emoţiile: jocuri prin care numeşti emoţiile, exmple de succes pentru a putea trece eficient prin situaţii emoţionale sau cărţi pentru copii pe tema reglării emoţionale.

Oferă-i încredere copilului şi arată-i că nu    este nimic greşit în a-ţi exprima emoţiile.  Dacă e mai timid, încurajează-l să se      exprime prin artă, să scrie sau să deseneze    ce simte. În felul ăsta copilul simte că  emoţiile sale sunt validate şi capătă mai    multă încredere în sine. 
Există şi copii cu un nivel ridicat de sensibilitate, numiţi şi ”copii orhidee”. Aceşti copii au nevoie de îngrijire atentă, înţelegere şi un stil de parenting cât mai concentrat pe emoţii. ”Copiii orhidee” reacţionează mai puternic la mediul în care trăiesc şi sunt mai predispuşi la probleme emoţionale. 

Toată viaţa învăţăm cum să ne reglăm emoţiile, aşa că e recomandat să te înarmezi cu multă răbdare cu cel mic. Rezultatele nu vor apărea imediat, dar eforturile merită cu siguranţă, mai ales pentru că în felul ăsta contribui la dezvoltarea armonioasă a copilului. Ajută-l să se bucure de viaţă şi să-şi dezvolte întregul potenţial!