Rompetrol
Presa
Escapadă la schi în Austria

Resorturile excelente, pârtiile incredibile, bucătăria impresionantă şi ospitalitatea austriecilor sunt doar câteva motive pentru a vizita Austria într-o escapadă la schi. Ritmul vieţii de aici seamănă cu o adevărată simfonie, pe care vrei s-o asculţi din nou şi din nou. 

Satele de munte din Austria impresionează prin standarde înalte şi confort. Cabanele sunt frumoase şi pitoreşti, oferă cadrul perfect pentru a zăbovi în piscină, saună sau jacuzzi alături de prieteni sau familie. 

Traseele de ski din Austria sunt ideale pentru fiecare schior şi oferă condiţii superbe. Poţi să schiezi chiar în sat, mai ales că ascensoarele sunt poziţionate aproape de locurile de cazare.

Arhitectura tradiţională a satelor din Alpi oferă turiştilor un sentiment foarte familiar şi personal. Vei întâlni aici localnici prietenoşi şi servicii de cea mai bună calitate petru un răsfăţ de neuitat. 

1. Plimbări în raiul hibernal

Dacă ski-ul nu e punctul tău forte, poţi răsufla în voie. Există destule activităţi şi pentru non-schiori: plimbări cu sania trasă de cai, plimbări cu rachete de zăpada sau patinaj. Şi asta nu e tot! Savurează o cafea sau o ciocolată caldă în timp ce admiri peisajul hibernal şi buticurile în stil austriac.

2. Şcoli de ski recunoscute în întreaga lume 

Austria este celebră pentru şcoli de ski şi pentru instructori talentaţi. Lecţiile de ski sunt disponibile pe scară largă şi pentru fiecare nivel de schiori. Aici este locul ideal pentru a învăţa să schiezi de la cei mai buni profesionişti în domeniu. 

Pentru iubitorii de senzaţii extreme, vă recomandăm o plimbare cu scuterul de zăpadă sau cu snowfox-ul. Zăpada de catifea şi pantele de diferinte înclinaţii completează decorul perfect de iarnă. Alpii austrieci se bucură de un sezon lung şi de invidiat, ce începe de la mijlocul lunii decembrie până la sfârşitul lui aprilie.

3. Paradisul sporturilor de iarnă 

Austria este Mecca schiorilor şi a snowboarder-ilor. Innsbruck este o regiune de ski cunoscută şi sub denumirea de “mall alpin”. Are o lungime totală a pârtiilor de 320 km şi 75 de instalaţii de transport pe cablu. Acest domeniu schiabil din apropierea oraşului Innsbruck  este o alegere perfectă atât pentru pasionaţii de schi şi snowboarding, cât şi pentru iubitorii de peisaje montane splendide.

Salzburgerland se află la numai 30 km de Salzburg şi surprinde prin atmosfera de iarnă şi natura într-o veşnică sărbătoare. Vei întâlni aici sate austriece cu o atmosferă tipică regiunii, dar şi staţiuni moderne, unde viaţa este într-o continuă forfotă. Pistele sunt foarte bine amenajate şi se adresează atât începătorilor, cât şi avansaţilor. Surprinzător e faptul că există piste ce pornesc chiar din uşa locuinţelor. 

Dacă eşti începător te poţi aventura în Alpbach, o staţiune ideală pentru cei care încep să exploreze pârtiile. Pe lângă peisajele deosebit de frumoase, vei întâlni aici 145 km de pârtii, de-a lungul a două văi.

Regiunea de ski Tirol reuneşte cinci staţiuni din vestul Austriei. Cu doar 240 de kilometri de pârtie amenajată şi altitudini de 1350-2650 m, Arlbergul are gondole, telecabine, teleschi şi telescaun cu o capacitate de 120.000 de persoane pe oră. Totuşi, această zonă nu este recomandată începătorilor care îşi fac cu greu loc printre skiorii antrenaţi. Cea mai cunoscută staţiune este Sf. Anton, deosebit de apreciată de skiorii avansaţi şi de snowboarder-ii tineri şi energici. Păstrează-ţi energia şi pentru serile din staţiune, mai ales că petrecerile de Sf. Anton sunt renumite în timpul sezonului de iarnă!

Regiunea St Johann se distinge prin tradiţii şi fanfare stradale tiroleze. Calitatea zăpezii este excelentă aici, ideală atât pentru ski, cât şi pentru snowboard. 

4. Distracţii hibernale

Pe lângă pârtiile perfecte pentru schi, Austria se remarcă şi prin alte distracţii de iarnă: tobogane pe zăpadă, plimbări cu sania, patinoar, bowling în aer liber, piscine interioare încălzite, tenis, biliard sau cinema. Nu uita de spa şi wellness, Austria e cunoscută pentru facilităţi de lux în această zonă.

5. Delicii austriece 

După o zi de schi pe cele mai frumoase pârtii, meriţi să te delectezi cu o cină pentru campioni. La desert răsfaţă-te cu un appflelstrudel tradiţional cu sos de vanilie. Cu siguranţă vei fi impresionat de gustul senzaţional al desertului făcut cu pasiune de austrieci. 

 

Articol apărut în revista Rompetrol, numărul 30, decembrie 2016 - ianuarie 2017