Rompetrol
Presa
La vie en rose în Marsilia

Vinul roze de Provence, Cézanne şi Zinedine Zidane sunt doar 3 motive excelente pentru a vizita Marsilia. Nu degeaba a obţinut titlul de capitală culturală europeană în 2013.  

Marsilia este cel mai vechi oraş din Franţa, cu o istorie impresionantă. Situat în vechea provincie franceză Provence şi pe coasta Mediteranei, este cel mai mare port comercial al ţării. Fiind al doilea oraş ca mărime după Paris, Marsilia impresioneză prin coastele mediteraneene. Găzduieşte multe plaje minunate, scăldate în soare şi încadrate de faleze.

Plajele din Marsilia sunt foarte diversificate. Veţi găsi aici plaje perfecte pentru copii şi plaje perfect amenajate pentru amatorii de sporturi nautice. Fiordurile Marsiliei sunt ideale pentru observatul păsărilor, scufundări sau pescuit.

Iată un top al celor mai importante atracţii turistice din Marsilia:

Cartierul pitoresc Le Panier

Le Panier este un cartier cochet cu străduţe înguste, cu case şi obloane colorate. Aici se află centrul vechi al oraşului, cu multe buticuri şi terase atrăgătoare. Veţi întâlni în acest cartier magazine arăbeşti, africane şi asiatice, un amalgam de culturi.

Pentru amatorii de plimbări lungi şi romantice, cartierul Le Panier este o adevărată încântare.

Portul vechi

Recomandăm portul vechi, cunoscut ca fiind inima Marsiliei. În acest loc plin de viaţă, piaţa de peşte se deschide în fiecare dimineaţă. Străzile sunt pline de cafenele ideale pentru turiştii care vor să admire agitaţia din port. Tot în această zonă se află două dintre cele mai reprezentative simboluri ale Marsiliei: Mănăstirea Sfântului Victor şi Catedrala Notre Dame de la Garde. Portul vechi este acum loc public de promenadă şi o emblemă turistică a Marsiliei.

Biserica Notre Dame de la Garde

Biserica Notre Dame de la Garde este amplasată în cel mai înalt punct al oraşului. Design-ul arhitectural neobizantin oferă o privelişte incredibilă, cu mozaicuri colorate şi complexe. De fapt, biserica are două părţi: o criptă săpată în stil romanic şi o biserică mare cu mozaicuri bizantine.

Notre Dame de la Garde este cea mai bună alegere pentru a observa peisajul urban al Marsiliei, precum şi faimosul port sau insulele de lângă. În Marsilia, catedrala Notre Dame este considerată gardianul şi protectorul oraşului.

Palais Longchamp

Palais Longchamp este un castel de apă extravagant, ce găzduieşte astăzi Muzeul Artelor Frumoase, o colecţie de tablouri italiene, franceze şi flamande din secolelel XVII-XVIII. Clădirea se remarcă prin coloane artistice şi fântâni spectaculoase.

Parcul Borely

Parcul Borely este o oază de verdeaţă situată în sudul Marsiliei. Situat în imediata apropiere a ţărmului, parcul este un loc romantic în care veţi întălni o fântână rotundă, înconjurată de două bazine triunghiulare simetrice. Veţi regăsi aici alei lungi, mărginite de şiruri de copaci înalţi.

Palatul Pharo (Palais du Pharo)

”Palais du Pharo” este situat pe coasta de vest a Marsiliei şi fură privirile turiştilor prin panorama incredibilă asupra portului vechi şi nou. A fost construit după placul lui Louis Napoleon pentru împărăteasa Eugenie.

De-a lungul timpului, a găzduit şi Facultatea de Medicină a Marsiliei. Palatul se remarcă prin grădini ornate superb cu flori sau gazon. În apropierea palatului puteţi vizita Monumentul Eroilor şi al victimelor mării.

Château d'If sau pe urmele Contelui de Monte Cristo

Dacă aţi citit Contele de Monte Cristo, sigur v-aţi întrebat cum arată închisoarea în care a stat pe nedrept Edmond Dantes. Ei bine, Château d'If este locul în care veţi vedea închisoarea descrisă de Dumas în faţa ochilor voştri. 

Château d'If face parte din arhipelagul Frioul, mai exact insulelele marseilleze. De-a lungul timpului, insula a fost considerată o aşezare bună pentru o fortăreaţă ce poate apăra Marsilia de piraţi şi alţi răufăcători. Ulterior, castelul de pe insula If a ajuns închisoare pentru deţinuţii politici. Ultimii prizonieri întemniţaţi aici au fost soldaţii germani în Primul Război Mondial.

Bouillabaisse şi vin roze de Provence

Nicio vacanţă în Marsilia nu e completă fără bouillabaisse, un fel de supă preparată din nu mai puţin de nouă specii diferite de peşte. Pe vremuri era mâncarea pescarilor, iar ulterior a devenit tradiţie. Reţeta diferă de la familie la familie şi de la restaurant la restaurant, tocmai asta o face unică. La toate acestea se adaugă ierburi şi condimente de Provence, ce dau o savoare deosebită mâncării. De regulă, bouillabaisse se găteşte pentru cel puţin zece persoane.

Francezii sunt renumiţi pentru mesele îmbelşugate, completate de vinuri speciale. Marseille e locul ideal pentru a încerca vinul roze de Provence, cu un buchet floral de rozmarin şi levănţică. Se potriveşte de minune cu aioli, o mâncare ce îmbină legume cu faimoasa maioneză de Marseille.

Informaţii utile:

  • Marsilia este cel mai vechi oraş din Franţa şi al doilea oraş ca mărime după Paris
  • Marsilia are 22 de muzee, care în zilele de vară sunt deschise în intervalul 11 :00 – 18 :00, iar vara între 10 :00 şi 17 :00
  • Musée de la Mode este unul dintre primele muzee de modă din Franţa şi expune mai bine de 6000 de costume, în special din zona mediteraneană
  • Calanques sunt fenomene naturale tipice pentru coasta mediteraneana din apropierea oraşului Marsilia. Minunea naturală este cunoscută şi sub denumirea de ”golfuri de cristal albastre”, înconjurate de stânci abrupte.
  • Masa se serveşte de la 12:30 la maximum 15:00. Apoi, cele mai multe restaurente redeschid la 19:00 sau servesc doar băuturi şi îngheţată până la cină
  • Traficul e foarte aglomerat în Marsilia şi locurile de parcare se găsesc greu

Un sejur de 7 nopţi în Marsilia, în perioada 26 august – 2 septembrie 2016, porneşte de la 712 Euro/persoană, cu bilet de avion dus-întors Bucureşti-Marsilia, cazare cu mic dejun şi toate taxele locale incluse. Pentru mai multe detalii despre ofertele noastre pe Coasta de Azur şi nu numai, accesează www.gotravel.ro.