Rompetrol
Presa
Maşini legendare

Prima ediție a Sibiu Classic Challenge, competiție dedicată mașinilor clasice din cadrul festivalului sporturilor cu motor Sibiu Rally Challenge, a atras în 2015 peste 20 de mașini de epocă la start. La eveniment a fost prezent în calitate de observator George Ioannides, Vicepreședintele FIVA (Federația Internațională de Vehicule Istorice).

„Sibiu Classic Challenge este o provocare atât pentru participanți cât și pentru organizatori. Este pentru prima dată când un club afiliat FRAS colaborează cu Comisia Sportivă Retromobil Club Romania  și sperăm că acesta este doar începutul și că vom mai organiza multe astfel de evenimente în viitor. Aceasta nu este însă singura premieră. Instituirea unei clase de Regularitate Sportivă, care practic înseamna un nivel de competiție ridicat cu un buget acceptabil, este cea de a doua noutate. Sperăm că această clasă se va dezvolta exact cum se întâmplă și în toată Europa. Cea de a treia noutate pentru mașini clasice este instalarea unui sistem de urmărire prin GPS, prin care oricine va putea urmări pe internet poziția echipajelor pe traseul raliului. Suntem convinși că participanții se vor bucura de un eveniment deosebit, iar faptul că Vicepreșdintele FIVA, George Iaonnides, va fi prezent ne dă siguranța că foarte curând acest eveniment va figura în calendarul evenimentelor internaționale”, a declarat Georgios Ladopoulos, concurent, organizator, dar și Președinte al Comisiei Sportive din cadrul RCR afirma înaintea startului

Întrecerea din cadrul clasei de regularitate clasică a fost câștigată de un cuplu format din nume de referință pentru motorsportul românesc, Ștefan Vasile și Dacian Banca, care au concurat cu un model Dacia 1310 Berlină. Disputa pentru locul secund a avut în prim plan un MG TD și un VW T2 Westfalia –ce a reprezentat revista MotorClasicMagazin -  care au avut la volan  doi concurenți străini, belgianul Louis Bertrand și britanicul Neil MacDonald. Victoria i-a revenit primului, însă la o diferență de numai 25,1 puncte, una extrem de strânsă în astfel de întreceri. Un mare merit trebuie acordat echipei noatstre unde navigatoarea Irina Piloș, aflată la primul concurs de acest gen a „găsit” traseul și calculat aproape fără greșeală timpii pentru controalele orare, în condițiile în care nu a dispus de niciun fel de aparatură de măsură specifică acestui tip de competiții.

Competiția de Regularitate Sportivă a avut la start modele produse între 1971 și 1983, iar victoria i-a revenit lui Gerasimos Katochianos, pe un Ford Escort RS2000 MK1, pe podium urcând, alături de copiloții lor, și Gabriel Roșu (VW Golf GTI) și Gheorghe Nedelcu (Fiat 124 Sport Coupe).

Oricum, pentru bătrânele doamne și echipajele lor încercarea „Transfăgărășan” a fost un adevărat infern, piloții fiind atenți la traseu, la cronometru, dar și la temperatura apei din motor.

Important este că în 2016 în România se va organiza pentru prima dată un Campionat oficial de Regularitate Sportivă. Acest lucru a fost decis în cadrul Adunării Generale 2016 a Retromobil Club România, organism afiliat FIVA și care reglementează organizarea competițiilor și concursurilor dedicate vehiculelor istorice. De altfel, abia acum aceste activități încep să capete amploare, odată cu atingerea cifrei de aproape 1200 de membrii în Retromobil Club România.

Sibiu Rally Challenge se va derula anul acesta între 18-20 August, evenimentul fiind înscris și în Calendarul Internațional al FIVA, ceea ce creează premizele atragerii unui număr impresionat de concurenți chiar și din străinătate. Sperăm însă ca prezența românească să fie una semnificativă atât prin numărul de participanți cât și prin cel al spectatorilor.

Revista Motor Clasic Magazin, singura publicație din România dedicată prezentării și promovării evenimentelor cu carater clasic va fi prezentă la toate acțiunile și concursurile din calendarul RCR 2016.

CALENDAR DE EVENIMENTE 2016

16 Aprilie -  Retro Parada Primaverii

22-24 Aprilie –  Old Cars Rally (Cheia)

23 Aprilie -  Oldtimer Meeting Belgrad ( Serbia)

7 Mai -  Intalnirea Nationala Dacia Clasic (Brasov)

6-8 Mai - Intalnirea Internationala a Vehiculelor Istorice Vw Kafer (Baia Mare)

13-15 Mai -  Castle Rally (Tg. Mures)

20-22 Mai – Intalnirea MBClassic Mercedes Benz Club

20-22 Mai - Retro Regatta

21 Mai – Noaptea Muzeelor – (Bucuresti - Muzeul Palatul Cotroceni + alte orase)

21-22 Mai – Moldova Classic Rally

6-11 iunie - Retro, Wine & More (Italia – Dolomiti – Laco di Garda)

11 iunie – Raidul Marii Negre (Constanta-Balcic)

25 Iunie – Concursul de eleganta Sinaia

2 iulie – Standul Retromobi la „Aeromania„ (Aeroportul Tuzla)

8-10 Iulie – Retromobil Fest (Circuitul Titi Aur) – Include Retromobil Grand Prix (9-10), Fabricat in Romania (9), Antebellum (10)  + Targ de vehicule istorice, antichitati, piese, servicii si accesorii (8-10), Concerte (9).

19-20 iulie - Campulung in amintiri - Aniversare M461 – 55 ani de la proiectare – 40 ani de la iesirea din productie

23 iulie – Exotic Car Show (Constanta)

29-31 iulie –  Sibiu Oldies Meeting

29-31 iulie – Raliul Transalpina (Rm. Valcea-Govora)

5-7 august –  Cu zimbrul prin Carpati

18-20 august - Sibiu Rally Challenge

27 august – Retromobil vine in orasul tau (Alexandria)

2-4 septembrie –  Raliul Carpati Retro

10 septembrie – 2 Roti istorice

16-17 septembrie –  Kronstadt Classic Rally

23-25 septembrie – Klausenburg Retro Racing

24 septembrie – Raliu Memorial `Giurgiu 1904`

1-2 octombrie – Raidul Transfagarasan

08 octombrie –  Retromobil pe drumul vinului dobrogean (Tomis-Adamclisi)

15 octombrie – Retro Parada Toamnei

20-30  Octombrie – Standul Retromobil la „Bucharest Classic Car Show„

 

Text: Adrian Drăgan

Foto: Andrei Toboșaru

 

Articol apărut în revista Rompetrol, Nr. 22, 1-30.04.2016