Rompetrol
Presa
Pardoselile din marmură

Marmura, faţă de gresie, dă un aspect unic oricărei încăperi, fiecare placă având specificul său. A fost folosită de-a lungul timpului la decorarea palatelor regilor şi prinţeselor, dar în prezent pătrunde în casele oamenilor, nemaifiind un material inaccesibil. Dacă te gândeşti să foloseşti marmura în casă, CasoTeca îţi prezintă avantajele şi dezavantajele unei astfel de pardoseli.

Avantaje

Culoarea şi modelele: Fiecare bucată de marmură este diferită, cu o varietate de culori şi un număr diferit de nervuri în funcţie de tipul pe care îl alegi. Marmura premium are o culoare uniformă şi nervuri estompate. Specialiştii spun că marmura care vine din locuri apropiate de Italia şi Grecia va rezista cel mai bine într-un mediu umed. De asemenea, dacă marmura are un număr mare de nervuri, asta înseamnă că are un conţinut ridicat de fier, ceea ce duce la schimbarea aspectului în timp.

Aspectul lucios: Un avantaj este acela că marmura poate fi lustruită până când se va obţine o suprafaţă netedă, lucioasă. În plus, marmura are o strălucire aparte. Datorită structurii, aceasta permite luminii să pătrundă prin ea şi să strălucească. O baie mică, cu fereastră, va deveni mai luminoasă dacă foloseşti marmură.

Dezavantaje

Preţul: De regulă, marmura este mai scumpă ca majoritatea tipurilor de gresie.

Se pătează: Trebuie să ştii că marmura este o piatră moale, care absoarbe foarte bine. Iar dacă îţi vopseşti părul la duşul din marmură, vopseaua poate lăsa pete permanente. De asemenea, marmura este afectată de substanţele care conţin acizi, cum e cel din lămâie sau cele din anumite produse de curăţat. Dacă vrei să foloseşti marmură, atunci testează loţiunile şi alte substanţe pe câteva mostre pentru a vedea cum se comportă. Din acest motiv, marmura nu este potrivită pentru băile copiilor.

Poate rugini: Deoarece marmura conţine minerale, există întotdeauna riscul ca acestea să se transforme în rugină. Fierul din marmură poate ruina piatra, reacţionând la umiditate. Pentru a alege marmura potrivită, iată ce test poţi face. Pune o mostră de marmură într-o găleată cu apă pentru două zile, iar apoi scoate-o şi mai las-o încă două zile. Obervă cu atenţie dacă au apărut modificări.

Costurile de montare: Dacă la gresie sau faianţă montarea poate fi făcută şi de nespecialişti, la marmură se schimbă situaţia. Aceasta trebuie pusă de cineva care se pricepe foarte bine.

La fel ca majortatea plăcilor din piatră, şi marmura are nevoie de îngrijiri speciale. Trebuie curăţată în mod regulat cu o soluţie de detergent moale sau produse special concepute pentru acest tip de plăci. Dacă ai vărsat ceva pe marmură, şterge repede şi nu lăsa ca aceasta să se păteze.