Rompetrol
Presa
Pe locuri, fiţi gata, start! Începe şcoala

Vacanţa de vară se apropie de sfârşit, dar asta nu înseamnă că distracţia nu e în toi. Vă mai amintiţi prima zi de şcoala? Nu-i aşa că are un miros specific? Parcă ni s-a făcut dor de revederile pline de emoţie de la mijlocul lui septembrie.

Copiii aşteaptă cu nerăbdare să se reîntâlnească cu colegii şi să-şi povestească păţaniile din vacanţă. Tocmai de aceea prima zi de şcoală este ca o ciocolată caldă cu ardei iute. Bucuria revederii este la ea acasă, dar în acelaşi timp încep lecţiile, temele şi pregătirea pentru şcoală.

E important să lucraţi împreună cu prichindeii pentru a face adaptarea la noile activităţi cât mai uşoară. Trecerea de la zilele lungi de joacă la un program ce trebuie respectat nu e tocmai floare la ureche.

Începerea şcolii înseamnă şi un program mult mai strict de somn, pe care copiii trebuie să şi-l însuşească. Obiceiurile din vacanţă trebuie să dispară treptat, pentru a face trecerea lină pentru prichindei.

Anul acesta şcoala începe pe 12 septembrie 2016 şi e bine să fiţi pregătiţi.

Pregătirea pentru şcoală

Psihologia dezvoltării identifică câteva competenţe fundamentale ce trebuie dezvoltate în pregătirea pentru şcoală a copiilor. Este vorba despre competenţele cognitive, sociale, emoţionale, de autonomie personală, motrice şi prerechizite ale şcolarizării.

În primul rând, competenţa cognitivă implică atenţie, memorie, categorizare, limbaj, planificare şi rezolvare de probleme. Un rol important îl au şi competenţele sociale, ce se referă la capacitatea copilului de a stabili relaţii sociale şi interpersonale. De asemenea, copilul trebuie să-şi exerseze abilitatea de a înţelege emoţiile celorlalţi şi de a-şi exprima propriile emoţii.

Competenţele de autonomie personală trebuie şi ele consolidate, pentru că se referă la capacitatea copilului de a rezolva probleme cotidiene specifice grupului de vârstă din care face parte.

Sarcini şi activităţi pentru copii

Copiilor le place să se implice în activităţi, de aceea vă recomandăm să-i daţi diferite sarcini, pe măsura capacităţilor şi abilităţilor lui. Nu trebuie să fie ceva complicat, e suficient să-l lăsaţi să ude florile sau să strângă masa. În felul acesta, va învăţa să fie responsabil şi să se descurce singur.

Managementul emoţiilor

Copiii au tendinţa de a da frâu liber stărilor de moment. Totuşi, la şcoală trebuie să se supună la anumite reguli şi să-şi controleze emoţiile negative.

Fiţi alături de copii şi adresaţi-i cuvinte frumoase, laude, complimente şi entuziasm pentru a-l face să se simtă apreciat. Ajutaţi-i să înţeleagă că notele şi calificativele sunt mijloace de evaluare a cunoştinţelor, şi nu scopul învăţării.

Tehnici de motivare

Probabil sunteţi copleşiţi de lista de activităţi ce trebuie bifate până la începerea şcolii: rechizite, manuale, uniforme şi altele.

Chiar şi-aşa, nu e de neglijat pregătirea emoţională şi afectivă a copilului. Prezentaţi-i şcoala ca un spaţiu în care este aşteptat, dorit şi poate să-şi facă prieteni noi. E important să fie încurajat să pună întrebări, să spună ce simte şi să ştie că părinţii sunt mereu aproape de el.

Transformaţi ziua de 12 septembrie în cea mai plăcută experienţă pentru copilul vostru. Nu uitaţi, prima zi de şcoală îşi pune amprenta pe educaţia prichindeilor!

 

 

Articol apărut în revista Rompetrol, numărul 27, septembrie 2016