Rompetrol
Presa
Pregătirea autovehiculului pentru toamnă

Inspecțiile de rutină și întreținerea preventivă îți păstrează vehiculul în stare bună de funcționare și în siguranță. Urmând indicațiile producătorului și verficând autovehiculul la intervalele recomandate, vei preveni apariția problemelor nedorite și vei minimiza costurile de întreținere.

Odată cu instalarea confortabilă a toamnei în calendar, se recomandă câteva verificări auto specifice anotimpului, verficări oferite gratuit în rețeaua de service Țiriac Auto:

LUMINILE

Pentru siguranța ta, a pasagerilor, cât și pentru ceilalți participanți la trafic, este foarte importantă efectuarea unei verficări cât mai atente a sistemului de iluminare: faza scurtă și faza lungă, stopurile de frână, iluminarea numărului de înmatriculare, semnalizare, și luminile de ceață. Țiriac Auto recomandă reglarea acestora cu ajutorul echipamentelor specializate.

ȘTERGĂTOARELE ȘI SISTEMUL DE STROPIRE

Importanța ștergătoarelor și a sistemului de stropire poate fi deseori subapreciată. Siguranța în trafic depinde de calitatea vizibilității, în special în condiții de vreme nefavorabilă. În cazul ștergătoarelor, este recomandat ca acestea să fie înlocuite de fiecare dată când se observă că suprafața de acțiune nu este complet curată, sau în funcție de recomandările producătorului.

Sistemul de stropire trebuie alimentat cu un lichid pentru spălarea geamurilor care să respecte indicațiile producătorului și să țină cont de condițiile de temperatură.

 PNEURILE

Atunci când temperatura scade sub 7°C, este momentul optim în care să înlocuim anvelopele de vară cu cele de iarnă. Pentru a evita dezechilibra­rea autovehiculului în timpul frânării sau a virajelor, este recomandat ca toate pneurile mașinii să fie potrivite sezonului în curs.

După efectuarea schimbului anve­lopelor, geometria roților este de asemenea o operațiune importantă, avantajele acestui tip de verficare fiind multiple: identficarea unor posibile neconformități ale trenului de rulare, economie de carburant, durată de viață prelungită a anvelopelor și o uzură uniformă, manevrabilitatea îmbunătățită a vehiculului și deplasarea în condiții de siguranță. Presiunea în anvelope trebuie ajustată în funcție de nivelul de încărcare al mașinii și de recomandările producătorului. Inspecția vizuală a stării anvelopelor pentru identficarea eventualelor defecte și echilibrarea tuturor roților este de asemenea o operațiune obligatorie.

DENSITATEA LICHIDELOR

Înlocuirea lichidului de răcire se va face conform recomandărilor comunicate de producător, iar verficarea densității acestuia se va efectua în fiecare toamnă, înaintea sezonului rece. Atunci când temperaturile scad, se recomandă utilizarea unui antigel cu punct de congelare adecvat.

BUJIILE

Buna funcționare a bujiilor are un impact decisiv asupra performanțelor motorului. Bujiile trebuie să asigure, pe o durată de utilizare cât mai mare pornirea facilă la rece, aprinderea la fiecare ciclu motor (pentru evitarea rateurilor de combustie) și funcționarea în condiții de temperatură și presiune extreme. Recomandăm efectuarea unei verficări amănunțite în unul dintre atelierele service din cadrul rețelei Țiriac Auto.

ACUMULATORUL

Prima verificare a acumulatorului este cea vizuală. Se recomandă verificarea bornelor: contactul să fie ferm și să nu existe urme de coroziune, scurgeri de acid sau fisuri. Dacă mașina dă semne că pornește greu, este bine să fie măsurat amperajul acumulatorului. Măsurarea densității electrolitului din acumulator, este cea mai precisă metodă de verficare a stării de încărcare a acestuia. Pentru a evita orice problemă care poate apărea odată cu debutul anotimpului rece, specialiștii Țiriac Auto îți stau la dispoziție pentru remedierea defecțiuni­lor detectate în urma verficărilor oferite gratuit în cadrul rețelei noastre de service.

 

Articol apărut în revista Rompetrol, numărul 28, octombrie 2016