Rompetrol
Presa
Rompetrol Rafinare - profit în primul trimestru din 2016

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat un rezultat net consolidat* în valoare de peste 40 mii USD. Compania a menţinut, astfel, nivelul pozitiv al rezultatelor obţinute de rafinăriile Petromidia şi Vega în 2015, un record istoric al ultimilor 11 ani.

Continuarea evoluţiei pozitive a rezulltatelor financiare şi operaţionale ale companiei Rompetrol Rafinare reconfirmă succesul strategiilor investiţionale sustenabile în industria de rafinare din România ale KMG International şi ale unicului acţionar KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan. Reamintim că pe platforma Petromidia investiţiile realizate în perioada 2007 – 2015 pentru modernizarea şi creşterea capacităţilor de producţie, precum şi pentru alinierea produselor la standardele internaţionale de calitate şi mediu, depăşesc valoarea de 1,4 miliarde USD. Prin performanţele entităţilor de producţie, KMG International îşi reconfirmă rolul de investitor important şi constant pentru economia locală”, a declarat Senior Vice President KMG International, Azamat Zhangulov.  

Asigurând peste 40% din capacitatea de producţie a României, rafinăria Petormidia a continuat implementarea programelor de optimizare a proceselor de producţie şi de eficientizare a operaţiunilor derulate de companie.

Potrivit unui clasament al agenţiei Wood Mackenzie, Petromidia s-a situat în 2015 pe locul 9 din 250 de rafinării din Europa, fosta Uniune Sovietică şi Africa privind nivelul de flexibilitate şi complexitate si pe primul loc în România. Analiza a luat în considerare indicele Nelson (cadru de referinţă utilizat pentru a atribui valori rafinăriilor de petrol pe baza nivelului lor de complexitate), flexibilitatea proceselor de prelucrare, investiţiile realizate în dezvoltarea instalaţiilor de producţie, dar şi calitatea produselor rezultate în urma rafinării petrolului.

Compania este cel mai mare exportator de produse petroliere al României şi al doilea exportator la nivel naţional.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 265 milioane USD în primul trimestru al anului 2016. KMG International a plătit în perioada 2007 - 2014 mai mult de 12 miliarde USD la bugetul statului român.

Segmentul de distributie a înregistrat un rezultat operaţional (EBITDA) de aproximativ 12 milioane USD în contextul creşterii cantităţii de produse vândute (carburanţi, LPG) cu aproximativ 11% în T1 2016, faţă de perioada similară din 2015.

Rompetrol Downstream, divizia de retail a KMG International în România, a continuat optimizarea canalelor de distribuţie a carburanţilor, dar şi reducerea costurilor operaţionale. Compania a continuat în anul 2016 programul de îmbunătăţire a activităţilor şi operaţiunilor sale prin transferul benzinăriilor Rompetrol din administrarea companiei în cea a partenerilor/dealerilor.

De asemenea, compania a deschis o nouă statie în Sibiu şi a finalizat modernizarea a încă 8 staţii de distribuţie carburanţi în România, continuând procesul de adaptare la noul concept Rompetrol a staţiilor din Georgia, Bulgaria şi Moldova.

La sfârşitul lunii martie 2016, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 705 puncte de comercializare, incluzând aici reţeaua de staţii proprii, staţii partener, staţii mobile: Expres si baze interne de 9 mc si 20 mc.

 * Situaţiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare S.A.. şi cele ale subsidiarelor Rompetrol Quality Control S.R.L., Rom Oil S.A., Rompetrol Downstream S.R.L., Rompetrol Logistics S.R.L., Rompetrol Gas S.R.L.si Rompetrol Petrochemicals S.R.L.

** Rezultatele prezentate sunt neauditate şi consolidate iar raportarea a fost realizată conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS).