Rompetrol
Presa
Sfaturi pentru maşina ta

Instalaţiile de aer condiţionat oferă confort în timpul deplasării cu autoturismul atunci când termometrele încep să arate temperaturi din ce în ce mai ridicate. Cum echipamentele de aer condiţionat au devenit un standard pe majoritatea autovehiculelor, este necesar ca acestea să fie folosite şi întreţinute corespunzător, altfel pot deveni un adevărat hazard pentru sănătatea noastră şi a celor cu care împărţim spaţiul maşinii.

O instalaţie de aer condiţionat neigienizată poate duce la agravarea unor probleme respiratorii cum sunt astmul sau bronşita. De asemenea, poate reprezenta o problemă pentru persoanele alergice sau pentru copiii mici, prin reacţii alergice sau iritaţii ale ochilor.

Care sunt consecinţele mediului asupra instalaţiei de aer condiţionat?

Funcţionarea sistemului de aer condiţionat poate fi influenţată de bacterii şi alte microorganisme, de poluarea industrială, de gazele de evacuare a maşinilor cât şi de nicotină şi polen.

În timpul folosirii sistemului de climatizare, aceste microorganisme sunt evacuate în habitaclu şi inhalate de către pasageri.

În situaţia blocajelor din tuneluri, se crează un cumul important de gaze de eşapament şi este recomandat ca elementele sistemului de climatizare să funcţioneze optim.

În cazul utilizării climei în regim de recirculare, elementele filtrante trebuie să realizeze o purificare cât mai ridicată a aerului din interiorul habitaclului.

Ţiriac Auto recomandă igienizarea periodică a instalaţiei de climatizare din maşina dumneavoastră, deoarece mediul umed din instalaţie permite bacteriilor, ciupercilor şi mucegaiului să se dezvolte în voie.

Ce înseamnă folosirea corespunzătoare a instalaţiei de aer condiţionat?

Producătorii auto recomandă pornirea instalaţiei de aer condiţionat zilnic, indiferent de anotimp, din mai multe motive: geamurile nu vor face condens, iar pe timp de iarnă, datorită funcţiei de dezumidificare, suprafeţele vitrate se vor păstra clare.

Ce presupune întreţinerea instalaţiei de aer condiţionat?

Specialiştii  Ţiriac  Auto vă sfătuiesc să efectuaţi anual o revizie a instalaţiei de aer condiţionat, revizie ce constă în tratament anti-bacterian al instalaţiei, schimbul filtrului de polen, verificarea şi reîncărcarea instalaţiei cu freon în limitele recomandate.

Cum recunoaştem efectele unei instalaţii de aer condiţionat incorect întreţinute:

Se poate sesiza un zgomot accentuat la cuplarea şi decuplarea sistemului, poate apărea un miros neplăcut sau se poate observa poluarea habitaclului, cât şi ineficienţa în funcţionare.

SFATUL NOSTRU:

Verificarea şi întreţinerea periodică a sistemului de aer condiţionat sunt esenţiale atât pentru autovehicul, cât şi pentru proprietarul acestuia.

Neefectuarea unei revizii anuale poate afecta buna funcţionare a sistemului de climatizare.

O verificare periodică a instalaţiei de aer condiţionat vă ajută să păstraţi autovehiculul în parametri optimi de funcţionare, să conduceţi mereu confortabil şi în siguranţă fără  a fi afectată sănătatea familiei dumneavoastră.

Este recomandat să faceţi o verificare anuală a pierderilor de freon.

În cazul în care sistemul de climatizare funcţionează cu o cantitate de freon sub cea prevăzută de constructor, există posibilitatea deteriorării compresorului de climă, cel mai scump element din componenţa instalaţiei de climatizare.

Utilizarea regulată a climatizării creşte durata de viaţă a instalaţiei şi, în acelaşi timp, asigură confortul pasagerilor pe toată perioada anului. Sistemul de climatizare nu se foloseşte doar la răcirea aerului din interiorul maşinii pe perioada anotimpului cald. Datorită funcţiei de dezumidificare, el permite păstrarea suprafeţelor vitrate cât mai clare pe tot parcursul sezonului rece.