Rompetrol
Presa
Sri Lanka, o insulă de smarald

În 2013, Sri Lanka a fost desemnată destinaţia exotică numărul 1 într-un top realizat de Lonely Planet. Plajele galbene, valurile mari, munţii primitori, elefanţii măreţi, leoparzii cuceritori, balenele uriaşe, ceaiul adorabil şi zâmbetele localnicilor sunt doar câteva aspecte ce fac din Sri Lanka o atracţie irezistibilă.

Marco Polo, care a ajuns în Sri Lanka în 1265, a afirmat că aici se află cea mai frumoasă insulă mică din lume. Nu degeaba i se spune ”perla Oceanului Indian”. Este o destinaţie seducătoare mai ales datorită naturii sălbatice şi a rămăşiţelor civilizaţiei antice.

Elefantul de Sri Lanka, un animal sacru

Orfelinatul de elefanţi Pinnawela este o alegere perfectă pentru turişti. A fost deschis în 1975 pentru a găzdui puii de elefanţi ce îşi pierduseră mamele din cauza vânătorilor de elefanţi. La Pinnawela poţi admira elefanţii îndeaproape, pentru a vedea cum îşi desfăşoară activităţile zilnice.

Pădurea tropicală Sigiriya

Sigiriya este o atracţie pe care nu trebuie s-o rataţi, chiar dacă ruinele de aici au fost aproape complet eradicate. Urme ale frescelor antice sunt încă vizibile pe pereţi, alături de amprentele unui leu, ce datează încă din secolul al 5-lea. Pentru persoanele cu rău de înălţime s-ar putea să fie o adevărată aventură drumul până sus, mai ales că scările sunt foarte înguste şi înclinate.

Pădurea Sinharaja adăposteşte o suită de cascade şi trasee minunate. Rezervaţia naturală nu este foarte cunoscută, dar o recomandăm cu drag, mai ales că peisajele îţi vor tăia respiraţia. Atenţie însă la şerpi şi păianjeni, pot apărea de nicăieri în pădure!

Pelerinaj pe munte

Vârful Adam este considerat sfânt de budişti, creştini, musulmani şi hinduşi. Aura se datorează unei amprente de pe o rocă, ce se consideră că a aparţinut unei persoane foarte importante. Se spune că Buddha a călcat pe acest munte şi tocmai de aceea este un loc sfânt pentru sri lankezi. O altă legendă spune că Adam a ating acest pământ imediat după coborârea sa din Rai.

Temple budiste impresionante

Unul dintre cele mai impresionante temple budiste este Wewurukannala Vihara, ce oferă o priveşte memorabilă din interiorul capului gigantic al lui Buddha.  Veţi găsi aici cea mai mare statuie din Sri Lanka, ce datează încă din timpului regelui Rajashi (1782 – 1798). Templul are trei părţi, iar una dintre părţi este populată cu modele grafice de demoni şi păcătoşi. Calea spre luminare este curpinsă în imaginile ce prezintă viaţa lui Buddha

Templul Koneswaram din Sri Lanka este dedicat zeului Shiva şi este situat pe rocile Swami, chiar deaupra oraşului port Triconmalee. Templul e foarte bine poziţionat şi oferă o vedere impresionantă.

”Perla” Oceanului Indian

În Sri Lanka veţi întâlni o varietate foarte mare de pietre preţioase. Enumerăm aici rubine, safire albastre, rubine stea, ochi de pisică, granate şi topaze. E locul perfect pentru a cumpăra piatra preţioasă dorită.

Cea mai mare concentraţie de leoparzi din lume

Parcul Naţional Yalla este cel mai mare sanctuar natural şi găzduieşte sute de specii de păsări, mamifere şi reptile. Cel mai popular animal este leopardul. Parcul Naţional Udawalawe este renumit atât pentru elefanţi, cât şi pentru numeroasele activităţi pe care le poţi practica: safari cu animale sălbatice, drumeţii, snorkeling, scufundări şi rafting.

Degustări de ceai sofisticate

Pentru exploratori recomandăm şi plantaţiile de ceaiuri. Aici vei avea ocazia să vezi cu ochii tăi procesul de creştere şi recoltare a ceaiului. Plantaţia Nuwara Eliya este cea mai vizitată plantaţie din Sri Lanka, mai ales pentru degustările de ceai sofisticate. Poţi savura aici o selecţie a celor mai incredibile arome de ceai din lume.   

Condimente şi snack-uri inspirate

Bucătăria singhaleză este renumită pentru condimentele sale. Veţi întâlni aici un mix între diverse culturi şi influenţe, alături de o bogată diversitate de stiluri şi tehnici de gătit.

Recomandăm aici o gustare între mese, foarte populară în Sri Lanka. Este vorba despre o clătită umplută cu lapte de cocos şi condimente, întărită într-o formă de bol, pentru a putea susţine ouă fierte. Este o gustare suficient de versatilă pentru un mic dejun, o masă rapidă sau pentru un leac de după beţie.

Informaţii utile

  • În Sri Lanka clima este tropicală, astfel că recomandăm haine deschise la culoare, subţiri şi din materiale naturale
  • Peste 5800 de elefanţi şi cea mai mare concentraţie de leoparzi din lume
  • Moneda oficială este rupia (LRK). Veţi găsi case de schimb în majoritatea staţiunilor turistice şi de regulă nu percep comision, iar rata de schimb este mai bună decât la bănci
  • Aici coexistă cele mai mari religii ale lumii: budism, islamism, hinduism şi creştinism
  • Recomandăm safari cu elefanţi şi jungle safari pentru o experienţă autentică.

Tariful pentru o vacanţă în Sri Lanka în perioada 1 – 8 aprilie 2017 porneşte de la 911 Euro/persoană, cu cazare 7 nopţi în cameră deluxe, la hotel de 4* cu demipensiune şi transport cu avionul. Pentru mai multe detalii despre ofertele noastre de vacanţe exotice şi nu numai, accesează www.gotravel.ro.