Rompetrol
Presa
Grupul Rompetrol îşi centralizeaza operaţiunile de trading/comercializare a ţiţeiului şi a produselor petroliere

Vector Energy, divizia de trading a Grupului Rompetrol, inregistrata in Elvetia, va finaliza in acest an integrarea tuturor operatiunilor de comercializare a titeiului din cadrul KazMunayGas, schimbandu-si denumirea in KazMunayGas Trading AG, incepand cu 19 aprilie 2013.

Aceasta masura sustine strategia actionarului unic, KazMunayGas, de a unifica toate activele sale de peste hotare in jurul Grupului Rompetrol. KazMunayGas Trading AG va fi responsabila de comercializarea titeiului si produselor petroliere, dar va dezvolta si activele logistice necesare atat pentru acoperirea necesitatilor proprii, cat si pentru dezvoltarea operatiunilor comerciale si accesul catre piete noi.

“Tinand cont de o serie de factori (exploatarea zacamantului Kashagan, dar si volumul planificat al productiei de titei in Kazahstan de 140 de milioane de tone pana in 2020), estimam in urmatorii cinci ani cresterea volumului exporturilor de titei din Kazakhstan pana la 30 milioane de tone pe an. Datorita bazei materiale a Grupului Rompetrol, operatiunile comerciale cu titei vor deveni mai eficiente si profitabile, ceea ce va contribui la promovarea brandului national al Kazahstanului pe piata mondiala de titei”, a declarat Zhanat Tussupbekov, CEO al Grupului Rompetrol.

Conform rezultatelor anului 2012, volumul vanzarilor de titei prin divizia de trading a Grupului Rompetrol a crescut cu 65% si a reprezentat 10,4 milioane de tone (comparativ cu 6,3 milioane de tone in anul 2011).

Volumul total al vanzarilor de produse petroliere a reprezentat 4,69 milioane tone, din care 2,74 milioane tone au fost produse la rafinaria Petromidia. Produsele au fost livrate pe pietele din Bulgaria, Moldova, Georgia, Ucraina, Franta, Spania, Turcia, Serbia, Grecia si Liban.

Investitiile recente in dezvoltarea structurii de logistica si transport a permis o diminuare semnificativa a cheltuielilor pentru operatiunile de incarcare-descarcare cu 31,6 milioane USD anual. In plus, noua infrastructura permite continuarea integrarii tuturor activelor KazMunayGaz din regiunea Marii Negre.

Pe langa activitatea de comercializare si transport al titeiului si al produselor petroliere, Grupul Rompetrol detine si opereaza depozite de materii prime si carburanti cu o capacitate totala de 1,1 milioane mc in Romania, Franta, Spania, Bulgaria, Georgia, Ucraina. Datorita unei politici de investitii eficiente in domeniul dezvoltarii logisticii, Grupul Rompetrol a devenit cel mai mare exportator de produse petroliere din Romania in anul 2012, cu un volum total in valoare de 1,7 miliarde USD.

 

Departamentul Comunicare si Relatii Publice
Grupul Rompetrol