Rompetrol
Presa
KMG Internaţional, peste 6 milioane USD pentru automatizarea sistemelor de livrare a carburanţilor din România

Grupul KMG International va aloca până în 2018 peste 6 milioane USD pentru modernizarea și automatizarea sistemelor de încărcare-descărcare a carburanților din depozitele deținute pe plan intern, dar și a terminalelor din cadrul rafinăriei Petromidia Năvodari - cea mai mare unitate de profil din România și una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre.

 
 
 
“Proiectul face parte din măsurilor adoptate de Grup pentru consolidarea și îmbunătățirea activităților de supply-chain din România și se înscrie în amplul program inițiat în 2013 - “Change for good”, care vizează eficientizarea și optimizarea întregului flux de operațiuni specifice activităților de rafinare - petrochimie, trading - supply chain, retail - marketing, upstream - servicii industriale. Realizarea acestuia va asigura o scădere cu 30% a timpilor de încărcare–descărcare a carburanților, automatizarea procesului de verificare și emitere a documentelor aferente, precum și reducerea pierderilor, trasabilitatea produselor și gestiune în timp real a stocurilor” declară Zhanat Tussupbekov, directorul general al KMG International.
 
 
Recent, Grupul a finalizat cu succes implementarea proiectului pilot în cadrul depozitului de carburanți Mogoșoaia, operat de Rompetrol Downstream – divizia de retail a KMG International în România. Inițiat în 2014, acesta asigură o transparență a procesului de transfer a carburanților din rezervoarele depozitului în autocisternele partenerilor, o automatizare a colectării și generării datelor/documentelor aferente livrărilor, dar și o optimizare a timpilor și a programului de încărcare.
 
 
De asemenea, proiectul permite și o reducere semnificativă a pierderilor tehnologice, acces securizat prin identificarea automată a autocisternei și a soferului, contribuind și la asigurarea transportului în siguranță al produselor petroliere pe drumurile naționale, prin verificarea documentelor și a licențelor la intrarea în depozit.
 
 
În cadrul acestuia, Grupul își va moderniza sistemele de raportare și control a încărcării/descărcării carburanților (benzină, motorină, GPL), a transferului și a trasabilității acestora pe ruta rafinărie – logistica primară (tren, vapoare) – depozite – logistica secundară (autocisterne). 
 
 
Programul va viza atât cele 6 depozite de carburanți (Arad, Craiova, Mogoșoaia, Simleul Silvaniei, Vatra Dornei și Zărnești), cât și 5 terminale din cadrul rafinăriei Petromidia Năvodari, inclusiv terminalele operate de companie în portul Midia – terminalul de gaz petrolier lichefiat, Dana 4 și Dana 9.
 
 
Proiectul este realizat în parteneriat cu “Implico”, o companie internațională de consultanță și dezvoltare software, cu sediul în Germania și birouri în Malaezia, SUA și România. Compania este lider de piață în Europa, Orientul Mijlociu și Africa, oferind din 1968 suport în domeniul operatiunilor de distribuție carburanți pentru numeroase companii de petrol și gaze, dar și soluții complexe de optimizare a proceselor.  
 
 
“Acest proiect reprezintă o provocare, deoarece intenționam să oferim un sistem în totalitate automatizat de gestionare a livrărilor. Am creat o integrare perfectă incepând cu terminalul și echipamentele de câmp din rafinărie până la sistemul integrat de management (ERP) al Rompetrol și suntem siguri, ca optimizarea proceselor și mecanismele de control implementate susțin întru totul obiectivele diviziei de retail a KMG International – compania Rompetrol Downstream”, declară Michael Martens, Managing Partner “Implico”. 
 
 
Reţeaua de distribuţie a carburanţilor Rompetrol in Romania este formată din peste 740 de puncte de alimentare (stații Rompetrol, Partener Rompetrol, Rompetrol Expres, baze interne de 9 și 20 mc), 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii, 3 stații de îmbuteliere GPL la Constanța, Arad și Bacău, dar si 8 depozite (Arad, Craiova, Mogoșoaia, Simleul Silvaniei, Vatra Dornei, Zărnești, Onești și unul în incinta rafinăriei Petromidia).
 
 
În primele nouă luni ale acestui an, vânzările realizate pe plan intern de subsidiarele Grupului ( Rompetrol Rafinare, Rompetrol Downstream și Rompetrol Gas) au atins un volum de circa 1,76 milioane tone de produse finite, în creștere cu 3% față de nivelul consemnat în perioada similară din 2014. 
 
 
Departmentul de Comunicare şi Relaţii Publice
KMG International