Rompetrol
Presa
Rompetrol Rafinare şi-a îmbunătăţit rezultatele operaţionale şi financiare în primul trimestru al anului

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, a înregistrat în primul trimestru al anului o cifră de afaceri consolidată de peste 1,07 miliarde USD, în creştere cu 27% faţă de nivelul consemnat în perioada similară din 2010. Evoluţia a fost determinată în principal de majorarea cotaţiilor la produsele petroliere.

 


În aceeaşi perioadă, compania a obţinut un rezultat operaţional de peste 46 milioane USD, faţă de un nivel negativ de 19,5 milioane USD consemnat în T1 2010, precum şi o îmbunătăţire semnificativă a rezultatului net, de la un rezultat negativ de 57,3 milioane USD in T1 2010 la un rezultat negativ de 11,3 milioane USD in T1 2011. Acestea au la bază investiţiile realizate de Grup în perioada 2007-2010 (peste 1 miliard USD), măsurile de reducere şi optimizare a costurilor operaţionale, dar şi sprijinul financiar acordat de Grup pentru refinanţarea datoriilor şi consolidarea activităţilor curente, în suma de 1,1 miliarde USD.
Printre factorii externi care au influenţat performanţele financiare ale companiei se număra incertitudinea privind evenimentele din Libia, Japonia şi din alte state din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord şi evoluţia cotaţiilor aferente materiei prime şi a produselor finite care a determinat o majorare a capitalului de lucru şi a finanţărilor aferente. La acestea se adaugă diferenţele de curs valutar, dar şi impactul unor măsuri macroeconomice precum creşterea ratei inflaţiei (de la 1,1% în T1 2010 la 2,16% în T1 2011), majorarea de la 1 ianuarie a accizelor şi a ponderii componentei bio în carburanţii clasici (de la 4% la 5%) sau eliminarea de la 1 martie a unor facilităţi fiscale la biocarburanti (bioetanol şi biodiesel).
În primele trei luni ale anului, valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare s-a ridicat la 421 milioane USD, în creştere cu aproximativ 40% faţă de nivelul atins în perioada similară din 2010. Compania a continuat să fie şi în primul trimestru un contribuabil important la bugetul de stat, cu un aport de 213 milioane USD.

Segmentul de rafinare

Segmentul de rafinare a consemnat în perioada ianuarie-martie o cifră de afaceri de peste 937 milioane USD, în creştere cu 29% faţă de rezultatul consemnat în T1 2010, un profit EBITDA de 26,5 milioane USD, faţă de un nivel negativ de 28 milioane USD, şi un rezultat net de 7,1 milioane USD. Rezultatele au fost susţinute de îmbunătăţirea cotaţiilor internaţionale ale produselor petroliere, precum şi de majorarea vânzărilor de carburanţi.
Producţia de carburanţi aferentă segmentului de rafinare în T1 2011 s-a majorat cu aproximativ 3% faţă de perioada similară din 2010, până la un nivel de peste 725.000 tone.

Rompetrol Rafinare (rafinăria Petromidia şi punctul de lucru Vega Ploieşti) a procesat în T1 2011 peste 970.000 de tone de materie primă, în creştere cu 2% faţă de nivel consemnat în T1 2010, gradul de utilizare a capacităţii de rafinare fiind de 77,5% (+2,6%). Pentru acest an, compania şi-a propus rafinarea unei cantităţi totale de materii prime de 4,17 milioane tone, din care 3,94 milioane tone ţiţei.

Compania şi-a stabilit pentru acest an investiţii de peste 216 milioane USD, din care circa 80% vor viza continuarea şi finalizarea programului de modernizare şi extindere a capacităţii de rafinare, de la 4,2 milioane tone la 5milioane tone.

Segmentul de distribuţie

Cifră de afaceri realizată de segmentul de distribuţie (Rom Oil, Rompetrol Downstream şi Rompetrol Logistics) s-a ridicat în primele trei luni ale anului la peste 544,5 milioane USD, în creştere cu 21% faţă de T1 2010. În acelaşi timp, vânzările de carburanţi s-au majorat cu aproximativ 5%, în condiţiile în care Rompetrol Downstream şi-a redus marja pe segmentul de retail cu 9%.
În prezent, Rompetrol Downstream operează la nivel naţional 768 de puncte de distribuţie carburanţi (131 – staţii proprii, 158 – staţii Partener, 126 – staţii Rompetrol Express, 353 baze interne de 9 şi 20 de metri cubi). La acestea se adaugă şi reţeaua Rompetrol Gas formată din 220 de staţii distribuţie GPL auto, 5.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL la Constanţa, Arad şi Bacău.

Segmentul de petrochimie

Segmentul de petrochimie, reprezentat de Rompetrol Petrochemicals, a înregistrat în T1 o creştere de 46% a cifrei de afaceri faţă de primele trei luni ale anului trecut, pe fondul repornirii instalaţiei de HDPE şi implicit a creşterii cu 14% a cantităţilor vândute, dar şi a îmbunatăţirii cotaţiilor internaţionale ale produselor petrochimice.
Compania şi-a îmbunătăţit în primul trimestru rezultatul operaţional, de la 1,9 milioane USD în T1 2010 la aproximativ 9,5 milioane USD, şi a obţinut un profit net de 5,3 milioane USD faţă de o pierdere netă de 1,9 milioane USD. Rezultatele au fost susţinute şi de diversificarea portofoliului de produse, dar şi de eficientizarea activităţilor şi operaţiunilor curente, Rompetrol Petrochemicals şi-a propus pentru acest an finalizarea programului de extindere cu peste 70% a capacităţii instalaţiei de polietilenă de înaltă densitate (HDPE). Nivelul total al investiţiilor realizate în perioada 2002 -2010 se ridică la peste 107 milioane USD şi au vizat creşterea activităţilor de profil, a capacităţilor de producţie, a calităţii şi a gamei de sortimente oferite.

* Situaţiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare S.A. şi cele ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemicals S.R.L., Rom Oil S.A., Rompetrol Downstream S.R.L. şi Rompetrol Logistics S.R.L. (împreună cu subsidiara Rompetrol Gas S.R.L.).
** Rezultatele prezentate sunt neauditate şi consolidate, iar raportarea a fost realizată conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS).